Liste over byer i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Dette er en liste over Danmarks største byområder sortert etter innbyggertall.

Listen utarbeides årlig av Danmarks Statistik, som definerer et byområde som en sammenhengende bebyggelse med minst 200 innbyggere, og der avstanden mellom to hus ikke overstiger 200 meter, med mindre bruddet i bebyggelsen skyldes mellomliggende offentlige anlegg som kirkegårder eller parker.[1] Særlig i Københavnområdet har bebyggelser som tidligere ble regnet som selvstendige, med tiden vokst sammen til et samlet tettsted (da:byområde), Hovedstadsområdet.

Den danske benevnelsen byområde tilsvarer i hovedsak det norske begrepet tettsted slik det defineres av Statistisk sentralbyrå, men i det norske begrepet får avstanden mellom bygningene ikke overstige 50 meter. Listen under rangerer de danske byområdene med mer enn 20 000 innbyggere etter folketall pr. 1. januar 2007.[2]


Danske byområder med en befolkning på 5 000 eller mer pr. 1. januar [3]
# Forskjell fra 2007 Forskjell i fra 2007 Byområde 2009 2008 2007
1 Steady2.svg 0 Hovedstadsområdet
(Københavns-, Frederiksberg-, Albertslund-, Brøndby-, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev-,
Hvidovre-, Lyngby-Taarbæk-, Rødovre-, Tårnby- og Vallensbæk- kommuner, Ishøj by og
Greve Strand samt dele af Ballerup- og de tidligere Søllerød- og Værløse- kommuner)
3&506&1167569&1 167 569 3&506&1153615&1 153 615 3&506&1145804&1 145 804
2 Steady2.svg 0 Aarhus[4][3] 3&505&239865&239 865 3&505&237551&237 551 3&505&228123&228 123
3 Steady2.svg 0 Odense[5][2] 3&505&158678&158 678 3&505&158163&158 163 3&505&158453&158 453
4 Steady2.svg 0 Aalborg[6] 3&505&122461&122 461 3&505&121818&121 818 3&505&121610&121 610
5 Steady2.svg 0 Esbjerg 3&504&71025&71 025 3&504&70880&70 880 3&504&71129&71 129
6 Steady2.svg 0 Randers[7][2] 3&504&59842&59 842 3&504&59565&59 565 3&504&59391&59 391
7 Steady2.svg 0 Kolding 3&504&56249&56 249 3&504&55596&55 596 3&504&55407&55 407
8 Steady2.svg 0 Horsens 3&504&52518&52 518 3&504&51670&51 670 3&504&51112&51 112
9 Steady2.svg 0 Vejle 3&504&50654&50 654 3&504&50213&50 213 3&504&49943&49 943
10 Steady2.svg 0 Roskilde 3&504&46292&46 292 3&504&45824&45 824 3&504&46071&46 071
11 Increase2.svg 6 Helsingør[8][3] 3&504&46028&46 028 3&504&34350&34 350 3&504&34339&34 339
12 Decrease2.svg 1 Herning 3&504&45470&45 470 3&504&44763&44 763 3&504&44481&44 481
13 Steady2.svg 0 Silkeborg 3&504&41979&41 979 3&504&41674&41 674 3&504&41619&41 619
14 Decrease2.svg 2 Næstved 3&504&41717&41 717 3&504&41810&41 810 3&504&41510&41 510
15 Decrease2.svg 1 Fredericia[9][2] 3&504&39484&39 484 3&504&39391&39 391 3&504&39356&39 356
16 Decrease2.svg 1 Viborg 3&504&35108&35 108 3&504&34831&34 831 3&504&34522&34 522
17 Decrease2.svg 1 Køge 3&504&34733&34 733 3&504&34792&34 792 3&504&34735&34 735
18 Steady2.svg 0 Holstebro[10][2] 3&504&34062&34 062 3&504&33939&33 939 3&504&33548&33 548
19 Steady2.svg 0 Hørsholm[11][2][3] 3&504&33039&33 039 3&504&32886&32 886 3&504&33293&33 293
20 Steady2.svg 0 Taastrup 3&504&32102&32 102 3&504&31917&31 917 3&504&31461&31 461
21 Steady2.svg 0 Slagelse 3&504&31682&31 682 3&504&31879&31 879 3&504&31914&31 914
22 Steady2.svg 0 Hillerød 3&504&29683&29 683 3&504&29296&29 296 3&504&29382&29 382
23 Steady2.svg 0 Svendborg 3&504&27179&27 179 3&504&27318&27 318 3&504&27263&27 263
23 Increase2.svg 1 Sønderborg 3&504&27179&27 179 3&504&27286&27 286 3&504&27371&27 371
25 Steady2.svg 0 Holbæk 3&504&26623&26 623 3&504&26267&26 267 3&504&25987&25 987
26 Steady2.svg 0 Hjørring 3&504&24963&24 963 3&504&24815&24 815 3&504&24729&24 729
27 Steady2.svg 0 Frederikshavn 3&504&23511&23 511 3&504&23551&23 551 3&504&23499&23 499
28 Steady2.svg 0 Haderslev 3&504&21435&21 435 3&504&21279&21 279 3&504&21182&21 182
29 Steady2.svg 0 Skive 3&504&20686&20 686 3&504&20643&20 643 3&504&20556&20 556
30 Steady2.svg 0 Ringsted 3&504&20575&20 575 3&504&20188&20 188 3&504&19492&19 492
31 Steady2.svg 0 Farum 3&504&18573&18 573 3&504&18376&18 376 3&504&18102&18 102
32 Steady2.svg 0 Smørumnedre 3&504&18555&18 555 3&504&18343&18 343 3&504&18149&18 149
33 Increase2.svg 1 Nyborg 3&504&16514&16 514 3&504&16467&16 467 3&504&16334&16 334
34 Decrease2.svg 1 Kalundborg 3&504&16489&16 489 3&504&16489&16 489 3&504&16360&16 360
35 Steady2.svg 0 Nykøbing Falster 3&504&16405&16 405 3&504&16260&16 260 3&504&16535&16 535
36 Steady2.svg 0 Aabenraa 3&504&16042&16 042 3&504&15966&15 966 3&504&16003&16 003
37 Steady2.svg 0 Lillerød 3&504&15616&15 616 3&504&15339&15 339 3&504&15372&15 372
38 Steady2.svg 0 Frederikssund 3&504&15283&15 283 3&504&15115&15 115 3&504&15082&15 082
39 Steady2.svg 0 Solrød Strand 3&504&14805&14 805 3&504&14845&14 845 3&504&14934&14 934
40 Steady2.svg 0 Ikast 3&504&14785&14 785 3&504&14714&14 714 3&504&14681&14 681
41 Increase2.svg 1 Ølstykke 3&504&14681&14 681 3&504&14472&14 472 3&504&14188&14 188
42 Decrease2.svg 1 Korsør 3&504&14589&14 589 3&504&14659&14 659 3&504&14773&14 773
43 Increase2.svg 1 Middelfart 3&504&14494&14 494 3&504&14081&14 081 3&504&13824&13 824
44 Decrease2.svg 1 Grenaa 3&504&14386&14 386 3&504&14439&14 439 3&504&14336&14 336
45 Increase2.svg 2 Skanderborg 3&504&14072&14 072 3&504&13864&13 864 3&504&13520&13 520
46 Decrease2.svg 1 Rønne 3&504&14031&14 031 3&504&14056&14 056 3&504&13990&13 990
47 Decrease2.svg 1 Nakskov 3&504&13886&13 886 3&504&14013&14 013 3&504&14051&14 051
48 Steady2.svg 0 Varde 3&504&13054&13 054 3&504&12913&12 913 3&504&12690&12 690
49 Steady2.svg 0 Thisted 3&504&12995&12 995 3&504&12835&12 835 3&504&12739&12 739
50 Steady2.svg 0 Værløse 3&504&12519&12 519 3&504&12441&12 441 3&504&12494&12 494
51 Steady2.svg 0 Frederiksværk 3&504&12190&12 190 3&504&12052&12 052 3&504&12065&12 065
52 Steady2.svg 0 Brønderslev 3&504&11927&11 927 3&504&11882&11 882 3&504&11774&11 774
53 Increase2.svg 3 Hobro 3&504&11490&11 490 3&504&11387&11 387 3&504&11160&11 160
54 Steady2.svg 0 Trørød 3&504&11439&11 439 3&504&11456&11 456 3&504&11263&11 263
55 Increase2.svg 2 Dragør 3&504&11419&11 419 3&504&11268&11 268 3&504&11176&11 176
56 Decrease2.svg 1 Hedehusene 3&504&11402&11 402 3&504&11401&11 401 3&504&11346&11 346
57 Increase2.svg 1 Odder 3&504&11083&11 083 3&504&11109&11 109 3&504&11078&11 078
58 Increase2.svg 3 Hedensted 3&504&11022&11 022 3&504&10797&10 797 3&504&10486&10 486
59 Steady2.svg 0 Haslev 3&504&10941&10 941 3&504&10972&10 972 3&504&10890&10 890
60 Steady2.svg 0 Struer 3&504&10873&10 873 3&504&10846&10 846 3&504&10809&10 809
61 Increase2.svg 1 Jyllinge 3&504&10056&10 056 3&504&10034&10 034 3&504&10002&10 002
62 Increase2.svg 1 Ringkøbing 3&503&9775&9 775 3&503&9638&9 638 3&503&9541&9 541
63 Increase2.svg 1 Lystrup 3&503&9660&9 660 3&503&9606&9 606 3&503&9542&9 542
64 Increase2.svg 1 Grindsted 3&503&9567&9 567 3&503&9494&9 494 3&503&9472&9 472
65 Increase2.svg 2 Vordingborg 3&503&9282&9 282 3&503&9131&9 131 3&503&8947&8 947
66 Steady2.svg 0 Nykøbing Mors 3&503&9198&9 198 3&503&9189&9 189 3&503&9136&9 136
67 Increase2.svg 4 Vejen 3&503&9045&9 045 3&503&8910&8 910 3&503&8712&8 712
68 Steady2.svg 0 Humlebæk 3&503&8962&8 962 3&503&8942&8 942 3&503&8936&8 936
69 Increase2.svg 3 Sæby 3&503&8911&8 911 3&503&8892&8 892 3&503&8770&8 770
70 Steady2.svg 0 Hundested 3&503&8867&8 867 3&503&8917&8 917 3&503&8874&8 874
71 Decrease2.svg 2 Skagen 3&503&8750&8 750 3&503&8941&8 941 3&503&9187&9 187
72 Increase2.svg 1 Fredensborg St.by 3&503&8441&8 441 3&503&8464&8 464 3&503&8542&8 542
73 Increase2.svg 1 Ribe 3&503&8210&8 210 3&503&8229&8 229 3&503&8192&8 192
74 Increase2.svg 3 Aars 3&503&7893&7 893 3&503&7771&7 771 3&503&7562&7 562
75 Steady2.svg 0 Nivå 3&503&7891&7 891 3&503&7907&7 907 3&503&7797&7 797
76 Steady2.svg 0 Tønder 3&503&7787&7 787 3&503&7831&7 831 3&503&7792&7 792
77 Increase2.svg 2 Galten 3&503&7768&7 768 3&503&7729&7 729 3&503&7644&7 644
78 Increase2.svg 4 Hadsten 3&503&7720&7 720 3&503&7552&7 552 3&503&7369&7 369
79 Decrease2.svg 1 Vojens 3&503&7714&7 714 3&503&7749&7 749 3&503&7843&7 843
80 Steady2.svg 0 Bjerringbro 3&503&7709&7 709 3&503&7590&7 590 3&503&7263&7 263
81 Increase2.svg 2 Sorø 3&503&7708&7 708 3&503&7535&7 535 3&503&7510&7 510
82 Decrease2.svg 1 Skjern 3&503&7622&7 622 3&503&7563&7 563 3&503&7468&7 468
83 Increase2.svg 1 Ebeltoft 3&503&7506&7 506 3&503&7501&7 501 3&503&7400&7 400
84 Increase2.svg 1 Helsinge 3&503&7228&7 228 3&503&7241&7 241 3&503&7191&7 191
85 Increase2.svg 1 Faaborg 3&503&7207&7 207 3&503&7222&7 222 3&503&7265&7 265
86 Increase2.svg 1 Hinnerup 3&503&7180&7 180 3&503&7176&7 176 3&503&7240&7 240
87 Increase2.svg 2 Lemvig 3&503&7151&7 151 3&503&7148&7 148 3&503&7134&7 134
88 Increase2.svg 2 Bramming 3&503&7104&7 104 3&503&7020&7 020 3&503&6945&6 945
89 Decrease2.svg 1 Nordborg 3&503&7089&7 089 3&503&7157&7 157 3&503&7175&7 175
90 Increase2.svg 2 Brande 3&503&6795&6 795 3&503&6642&6 642 3&503&6536&6 536
91 Increase2.svg 2 Støvring 3&503&6782&6 782 3&503&6641&6 641 3&503&6482&6 482
92 Decrease2.svg 1 Slangerup 3&503&6776&6 776 3&503&6774&6 774 3&503&6779&6 779
93 Increase2.svg 2 Hammel 3&503&6665&6 665 3&503&6543&6 543 3&503&6479&6 479
94 Increase2.svg 2 Hørning 3&503&6654&6 654 3&503&6507&6 507 3&503&6360&6 360
95 Increase2.svg 2 Svenstrup 3&503&6600&6 600 3&503&6431&6 431 3&503&6321&6 321
96 Decrease2.svg 3 Skælskør 3&503&6586&6 586 3&503&6564&6 564 3&503&6387&6 387
97 Increase2.svg 1 Gilleleje 3&503&6452&6 452 3&503&6374&6 374 3&503&6350&6 350
98 Increase2.svg 1 Hirtshals 3&503&6310&6 310 3&503&6346&6 346 3&503&6398&6 398
99 Increase2.svg 2 Assens 3&503&6089&6 089 3&503&6053&6 053 3&503&6056&6 056
100 Steady2.svg 0 Maribo 3&503&6083&6 083 3&503&6104&6 104 3&503&5988&5 988
101 Increase2.svg 1 Billund 3&503&6033&6 033 3&503&6049&6 049 3&503&6034&6 034
102 Increase2.svg 1 Rødekro 3&503&6028&6 028 3&503&6002&6 002 3&503&5902&5 902
103 Increase2.svg 1 Løgten 3&503&5993&5 993 3&503&5780&5 780 3&503&5697&5 697
104 Increase2.svg 2 Stenløse 3&503&5770&5 770 3&503&5526&5 526 3&503&5335&5 335
105 Steady2.svg 0 Kerteminde 3&503&5680&5 680 3&503&5766&5 766 3&503&5824&5 824
106 Increase2.svg 1 Munkebo 3&503&5512&5 512 3&503&5480&5 480 3&503&5371&5 371
107 Increase2.svg 2 Ringe 3&503&5482&5 482 3&503&5380&5 380 3&503&5247&5 247
108 Increase2.svg 2 Ry 3&503&5454&5 454 3&503&5345&5 345 3&503&5246&5 246
109 Decrease2.svg 1 Hellebæk 3&503&5447&5 447 3&503&5454&5 454 3&503&5475&5 475
110 Increase2.svg 1 Nykøbing Sjælland 3&503&5225&5 225 3&503&5212&5 212 3&503&5195&5 195
111 Increase2.svg 1 Hornslet 3&503&5211&5 211 3&503&5192&5 192 3&503&5147&5 147
112 Increase2.svg 1 Aabybro 3&503&5199&5 199 3&503&5096&5 096 3&503&5017&5 017
113 Increase2.svg 2 Tune 3&503&5052&5 052 3&503&5042&5 042 3&503&5078&5 078
114 Steady2.svg 0 Hadsund 3&503&5016&5 016 3&503&5068&5 068 3&503&5040&5 040

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmarks Statistik, "Varedeklaration: Byopgørelsen pr. 1. januar"
  2. ^ a b c d e f Nyt fra Danmarks Statitik Nr. 415. Seks ud af syv danskere bor i byer (udgivet 1. oktober 2007). Danmarks Statistik. 
  3. ^ a b c d Nyt fra Danmarks Statistik Nr. 160. Hver femte dansker bor i Hovedstadsområdet (udgivet 6. april 2009) (PDF). Danmarks Statistik. 
  4. ^ Siden 1. januar 2008 medregnes Jegstrup og Tranbjerg til Århus.
  5. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Bullerup og Seden til Odense.
  6. ^ Siden 1. januar 1970 medregnes Nørresundby til Aalborg.
  7. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Haslund, Over Hornbæk og Paderup til Randers.
  8. ^ Siden 1. januar 2009 medregnes Espergærde til Helsingør.
  9. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Snoghøj til Fredericia.
  10. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Mejrup Kirkeby til Holstebro.
  11. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes deler av Hørsholm (Vedbæk) til Trørød. Siden 1. januar 2008 medregnes Øster Sandbjerg til Trørød.