Liste over byer i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over Danmarks største byområder sortert etter innbyggertall.

Listen utarbeides årlig av Danmarks Statistik, som definerer et byområde som en sammenhengende bebyggelse med minst 200 innbyggere, og der avstanden mellom to hus ikke overstiger 200 meter, med mindre bruddet i bebyggelsen skyldes mellomliggende offentlige anlegg som kirkegårder eller parker.[1] Særlig i Københavnområdet har bebyggelser som tidligere ble regnet som selvstendige, med tiden vokst sammen til et samlet tettsted (da:byområde), Hovedstadsområdet.

Den danske benevnelsen byområde tilsvarer i hovedsak det norske begrepet tettsted slik det defineres av Statistisk sentralbyrå, men i det norske begrepet får avstanden mellom bygningene ikke overstige 50 meter. Listen under rangerer de danske byområdene med mer enn 20 000 innbyggere etter folketall pr. 1. januar 2007.[2]


Danske byområder med en befolkning på 5 000 eller mer pr. 1. januar [3]
# Forskjell fra 2007 Forskjell i fra 2007 Byområde 2009 2008 2007
1 Steady2.svg 0 Hovedstadsområdet
(Københavns-, Frederiksberg-, Albertslund-, Brøndby-, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev-,
Hvidovre-, Lyngby-Taarbæk-, Rødovre-, Tårnby- og Vallensbæk- kommuner, Ishøj by og
Greve Strand samt dele af Ballerup- og de tidligere Søllerød- og Værløse- kommuner)
1 167 569 1 153 615 1 145 804
2 Steady2.svg 0 Aarhus[4][3] 239 865 237 551 228 123
3 Steady2.svg 0 Odense[5][2] 158 678 158 163 158 453
4 Steady2.svg 0 Aalborg[6] 122 461 121 818 121 610
5 Steady2.svg 0 Esbjerg 71 025 70 880 71 129
6 Steady2.svg 0 Randers[7][2] 59 842 59 565 59 391
7 Steady2.svg 0 Kolding 56 249 55 596 55 407
8 Steady2.svg 0 Horsens 52 518 51 670 51 112
9 Steady2.svg 0 Vejle 50 654 50 213 49 943
10 Steady2.svg 0 Roskilde 46 292 45 824 46 071
11 Increase2.svg 6 Helsingør[8][3] 46 028 34 350 34 339
12 Decrease2.svg 1 Herning 45 470 44 763 44 481
13 Steady2.svg 0 Silkeborg 41 979 41 674 41 619
14 Decrease2.svg 2 Næstved 41 717 41 810 41 510
15 Decrease2.svg 1 Fredericia[9][2] 39 484 39 391 39 356
16 Decrease2.svg 1 Viborg 35 108 34 831 34 522
17 Decrease2.svg 1 Køge 34 733 34 792 34 735
18 Steady2.svg 0 Holstebro[10][2] 34 062 33 939 33 548
19 Steady2.svg 0 Hørsholm[11][2][3] 33 039 32 886 33 293
20 Steady2.svg 0 Taastrup 32 102 31 917 31 461
21 Steady2.svg 0 Slagelse 31 682 31 879 31 914
22 Steady2.svg 0 Hillerød 29 683 29 296 29 382
23 Steady2.svg 0 Svendborg 27 179 27 318 27 263
23 Increase2.svg 1 Sønderborg 27 179 27 286 27 371
25 Steady2.svg 0 Holbæk 26 623 26 267 25 987
26 Steady2.svg 0 Hjørring 24 963 24 815 24 729
27 Steady2.svg 0 Frederikshavn 23 511 23 551 23 499
28 Steady2.svg 0 Haderslev 21 435 21 279 21 182
29 Steady2.svg 0 Skive 20 686 20 643 20 556
30 Steady2.svg 0 Ringsted 20 575 20 188 19 492
31 Steady2.svg 0 Farum 18 573 18 376 18 102
32 Steady2.svg 0 Smørumnedre 18 555 18 343 18 149
33 Increase2.svg 1 Nyborg 16 514 16 467 16 334
34 Decrease2.svg 1 Kalundborg 16 489 16 489 16 360
35 Steady2.svg 0 Nykøbing Falster 16 405 16 260 16 535
36 Steady2.svg 0 Aabenraa 16 042 15 966 16 003
37 Steady2.svg 0 Lillerød 15 616 15 339 15 372
38 Steady2.svg 0 Frederikssund 15 283 15 115 15 082
39 Steady2.svg 0 Solrød Strand 14 805 14 845 14 934
40 Steady2.svg 0 Ikast 14 785 14 714 14 681
41 Increase2.svg 1 Ølstykke 14 681 14 472 14 188
42 Decrease2.svg 1 Korsør 14 589 14 659 14 773
43 Increase2.svg 1 Middelfart 14 494 14 081 13 824
44 Decrease2.svg 1 Grenaa 14 386 14 439 14 336
45 Increase2.svg 2 Skanderborg 14 072 13 864 13 520
46 Decrease2.svg 1 Rønne 14 031 14 056 13 990
47 Decrease2.svg 1 Nakskov 13 886 14 013 14 051
48 Steady2.svg 0 Varde 13 054 12 913 12 690
49 Steady2.svg 0 Thisted 12 995 12 835 12 739
50 Steady2.svg 0 Værløse 12 519 12 441 12 494
51 Steady2.svg 0 Frederiksværk 12 190 12 052 12 065
52 Steady2.svg 0 Brønderslev 11 927 11 882 11 774
53 Increase2.svg 3 Hobro 11 490 11 387 11 160
54 Steady2.svg 0 Trørød 11 439 11 456 11 263
55 Increase2.svg 2 Dragør 11 419 11 268 11 176
56 Decrease2.svg 1 Hedehusene 11 402 11 401 11 346
57 Increase2.svg 1 Odder 11 083 11 109 11 078
58 Increase2.svg 3 Hedensted 11 022 10 797 10 486
59 Steady2.svg 0 Haslev 10 941 10 972 10 890
60 Steady2.svg 0 Struer 10 873 10 846 10 809
61 Increase2.svg 1 Jyllinge 10 056 10 034 10 002
62 Increase2.svg 1 Ringkøbing 9 775 9 638 9 541
63 Increase2.svg 1 Lystrup 9 660 9 606 9 542
64 Increase2.svg 1 Grindsted 9 567 9 494 9 472
65 Increase2.svg 2 Vordingborg 9 282 9 131 8 947
66 Steady2.svg 0 Nykøbing Mors 9 198 9 189 9 136
67 Increase2.svg 4 Vejen 9 045 8 910 8 712
68 Steady2.svg 0 Humlebæk 8 962 8 942 8 936
69 Increase2.svg 3 Sæby 8 911 8 892 8 770
70 Steady2.svg 0 Hundested 8 867 8 917 8 874
71 Decrease2.svg 2 Skagen 8 750 8 941 9 187
72 Increase2.svg 1 Fredensborg St.by 8 441 8 464 8 542
73 Increase2.svg 1 Ribe 8 210 8 229 8 192
74 Increase2.svg 3 Aars 7 893 7 771 7 562
75 Steady2.svg 0 Nivå 7 891 7 907 7 797
76 Steady2.svg 0 Tønder 7 787 7 831 7 792
77 Increase2.svg 2 Galten 7 768 7 729 7 644
78 Increase2.svg 4 Hadsten 7 720 7 552 7 369
79 Decrease2.svg 1 Vojens 7 714 7 749 7 843
80 Steady2.svg 0 Bjerringbro 7 709 7 590 7 263
81 Increase2.svg 2 Sorø 7 708 7 535 7 510
82 Decrease2.svg 1 Skjern 7 622 7 563 7 468
83 Increase2.svg 1 Ebeltoft 7 506 7 501 7 400
84 Increase2.svg 1 Helsinge 7 228 7 241 7 191
85 Increase2.svg 1 Faaborg 7 207 7 222 7 265
86 Increase2.svg 1 Hinnerup 7 180 7 176 7 240
87 Increase2.svg 2 Lemvig 7 151 7 148 7 134
88 Increase2.svg 2 Bramming 7 104 7 020 6 945
89 Decrease2.svg 1 Nordborg 7 089 7 157 7 175
90 Increase2.svg 2 Brande 6 795 6 642 6 536
91 Increase2.svg 2 Støvring 6 782 6 641 6 482
92 Decrease2.svg 1 Slangerup 6 776 6 774 6 779
93 Increase2.svg 2 Hammel 6 665 6 543 6 479
94 Increase2.svg 2 Hørning 6 654 6 507 6 360
95 Increase2.svg 2 Svenstrup 6 600 6 431 6 321
96 Decrease2.svg 3 Skælskør 6 586 6 564 6 387
97 Increase2.svg 1 Gilleleje 6 452 6 374 6 350
98 Increase2.svg 1 Hirtshals 6 310 6 346 6 398
99 Increase2.svg 2 Assens 6 089 6 053 6 056
100 Steady2.svg 0 Maribo 6 083 6 104 5 988
101 Increase2.svg 1 Billund 6 033 6 049 6 034
102 Increase2.svg 1 Rødekro 6 028 6 002 5 902
103 Increase2.svg 1 Løgten 5 993 5 780 5 697
104 Increase2.svg 2 Stenløse 5 770 5 526 5 335
105 Steady2.svg 0 Kerteminde 5 680 5 766 5 824
106 Increase2.svg 1 Munkebo 5 512 5 480 5 371
107 Increase2.svg 2 Ringe 5 482 5 380 5 247
108 Increase2.svg 2 Ry 5 454 5 345 5 246
109 Decrease2.svg 1 Hellebæk 5 447 5 454 5 475
110 Increase2.svg 1 Nykøbing Sjælland 5 225 5 212 5 195
111 Increase2.svg 1 Hornslet 5 211 5 192 5 147
112 Increase2.svg 1 Aabybro 5 199 5 096 5 017
113 Increase2.svg 2 Tune 5 052 5 042 5 078
114 Steady2.svg 0 Hadsund 5 016 5 068 5 040

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmarks Statistik, "Varedeklaration: Byopgørelsen pr. 1. januar"
  2. ^ a b c d e f Nyt fra Danmarks Statitik Nr. 415. Seks ud af syv danskere bor i byer (udgivet 1. oktober 2007). Danmarks Statistik. 
  3. ^ a b c d Nyt fra Danmarks Statistik Nr. 160. Hver femte dansker bor i Hovedstadsområdet (udgivet 6. april 2009) (PDF). Danmarks Statistik. 
  4. ^ Siden 1. januar 2008 medregnes Jegstrup og Tranbjerg til Århus.
  5. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Bullerup og Seden til Odense.
  6. ^ Siden 1. januar 1970 medregnes Nørresundby til Aalborg.
  7. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Haslund, Over Hornbæk og Paderup til Randers.
  8. ^ Siden 1. januar 2009 medregnes Espergærde til Helsingør.
  9. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Snoghøj til Fredericia.
  10. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Mejrup Kirkeby til Holstebro.
  11. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes deler av Hørsholm (Vedbæk) til Trørød. Siden 1. januar 2008 medregnes Øster Sandbjerg til Trørød.