Nykøbing Sjælland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nykøbing Sjælland
Nykøbing Sjælland Kirke.JPG
Nykøbing Sjælland kirke

Våpen

LandDanmark Danmark
RegionRegion Sjælland
DistriktOdsherred kommune
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Befolkning5 225 (2009)
Høyde over havet15 meter
NettsideNettside
Politikk
BorgermesterFinn Madsen
Posisjonskart
Nykøbing Sjælland ligger i Danmark
Nykøbing Sjælland
Nykøbing Sjælland
Nykøbing Sjælland (Danmark)

Nykøbing Sjælland
55°55′21″N 11°40′07″Ø

Nykøbing Sjælland er en by på Nordvestsjælland i det nordlige Odsherred ved Isefjorden. Den er kjøpstad, men har ikke lenger noen betydelig handelshavn. Byen har 5 225 innbyggere (2009)[1] og ligger i Odsherred kommune i Region Sjælland. I sommerhalvåret bærer byens liv i høy grad preg av de mange turistene som gjester områdets feriehus og badestrender. Nykøbing Sjælland er handelsby for et stort sommerhusområde.

Byens historie[rediger | rediger kilde]

Nykøbing Sjælland er en av Sjællands eldst daterte byer, ettersom den for første gang nevnes i siste halvdel av det 13. århundret. Nykøbing kirke er imidlertid fra første halvdel av 1200-tallet. I 1290 brente Marsk Stigs tilhengere byen ned og byen ble siden herjet av all slags branner og ulykker. I 1370 ble byen og det omkringliggende jordet inkludert i Roskilde bispedømme, men dronning Margrete I oppløste det igjen. I middelalderen hadde Nykøbing Sjælland en fiskerihavn for sild og i 1443 fikk den kjøpstadsrettigheter, og deretter overtok fiske som det dominerende handelsproduktet. Byen fikk en latinskole i 1590, som i år 1740 ble avløst av en dansk skole. På dette tidspunktet hadde Nykøbing bare 350 innbyggere og var derfor én av de aller minste byene på Sjælland.

I 1868 ble Nykøbing Sjællands tinghus oppført på Holtets plass tett ved kirken og bygningen kom på den måten til å fungere som råd- og arresthus. Siden 1991 har det vært fredet og fungerer i dag som domhus og spisested for "Restaurant Madkunsten". Odsherred Museum lå inntil 2004 i Kirkestræde, men har siden flyttet til moderne bygninger ved Annebjerggaard Museum ca. to kilometer sør for byen. Sistnevnte museum inneholder Nord-Europas største privatsamling av antikke glassgjenstander. Faktisk er Nykøbing også kjent for Sherlock Holmes-museet som generelt legger vekt på kriminallitteratur.

Nykøbing Sjælland er nordligste endestasjon for Odsherredsbanen, som forbinder byen til Holbæk.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]