Hopp til innhold

Faxe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Faxe
LandDanmarks flagg Danmark
RegionSjælland
KommuneFaxe
TidssoneCET
Befolkning4 189 (2023[1])
Høyde o.h.33 meter
Nettsidewww.faxekommune.dk
Posisjonskart
Faxe ligger i Danmark
Faxe
Faxe
Faxe (Danmark)
Kart
Faxe
55°15′16″N 12°07′05″Ø

Faxe (tidligere stavet Fakse) er en by i Faxe kommune i Region SjællandSydsjælland i Danmark. Byen har 4 189 innbyggere (2023). Øst for byen ligger Faxe Kalkbrud og nord for byen ligger Galgebakken. Etter sammenleggingen med Haslev kommune- og Rønnede kommuner til den større Faxe kommune i [2007, tok man igjen stavemåten «Faxe».

Byen er mest kjent for Faxe Bryggeri, som er en del av bryggerikonsernet Royal Unibrew. Faxe Bryggeri er et relativt stort bryggeri som produserer en rekke øltyper, leskedrikker og energidrikker.

I utkanten av byen ligger et stort kalkbrudd (1 km2), Faxebrudd, som eies og driftes eid av foretaket Faxe Kalk. Faxe Steinbrudd har hatt egen smalsporet jernbane, men det ble nedlagt for mange år siden. Foretaket Haribo Lakrids A/S ble grunnlagt i Faxe i 1935.

Bynavnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Faxe, Fakse (Faxæ, Faza) er norrønt og betyr hesteman. Navnet henspiller muligens på at byen ligger på et høydedrag.

I mange år ble bokstaven x ansett som unaturlig på dansk, og faks-trolldommen ble håndhevet i stedet for den gammelnorske Faxe. Når det gjelder bindestreker, er x-en fortsatt delt inn i ks (Fak-se).[klargjør]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen er nevnt i skriftlige kilder fra 1280.

Ifølge én teori stammer høvdingesønnen Rollo fra Faxeområdet.

Historiske bygninger[rediger | rediger kilde]

Blant byens eldste bygninger er Faxe kirke, som er fra 1440. I 1577 brant kirke og prestegård ned, men de ble begge bygget opp igjen. I Faxe ligger også Danmarks eldste folkeskole, som er et bindingsverkshus fra 1633.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

En smalsporet jernbane mellom Faxe Kalkbrud og Faxe Ladeplads ble åpnet allerede i 1864. I 1879 åpnet Østbanen, som gikk mellom Køge over Hårlev til Faxe, Faxe Ladeplads og Rødvig. I 1880 ble de to banene knyttet sammen. Det eneste gjenværende toget fra den smalsporede jernbanestrekningen mellom Faxebruddet og havnen i Faxe Ladeplads, er nå plassert i Faxe miniby.

Vannverket ble opprettet i 1900.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Haribo Lakrids A/S ("Haribo Lakrids A/S") grunnlagt i 1935 i Faxe.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BY1: Folketal 1. januar efter byområder og landdistrikter og tid» (dansk). Danmarks Statistik. Besøkt 8. mai 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]