Haderslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haderslev
Haderslev domkirke

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Syddanmark
DistriktHaderslev kommune
Grunnlagt1050 (Julian)
Postnummer6100
Retningsnummer7
Befolkning21 485 (2013[1])
Høyde o.h.10 meter
Nettsidewww.haderslev.dk
Politikk
BorgermesterHans Peter Geil (V) 2013–2017[2]
Posisjonskart
Haderslev ligger i Danmark
Haderslev
Haderslev
Haderslev (Danmark)
Kart
Haderslev
55°15′N 9°30′Ø

Haderslev (tysk: Hadersleben) er en by i det østlige Sønderjylland med 21 485 innbyggere (per 2013). Siden 1. januar 2007 har Haderslev i forbindelse med kommunalreformen i 2007 vært administrasjonssentrum i den sammenlagte Haderslev kommune i Region Syddanmark.

Kulturgeografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger i Sønderjyllands lengste tunneldal. Øst for byen ligger Haderslevfjorden og vest for byen ligger Haderslevdammen. Haderslev ble omtalt av Saxo Grammaticus allerede i begynnelsen av 1200-tallet, og i år 1292 fikk den kjøpstadsrettigheter. Bosetning i det området som byen idag strekker seg over, daterer seg imidlertid enda lenger tilbake i tid. Funn fra vikingtiden ved kirken i Starup antyder dette. Haderslev ble skapt der hvor fjorden kunne krysses i nærheten av veien fra Danmarks eldste by, Ribe, til ferjestedet ved Årøsund hvor det siden middelalderen hadde vært ferjetrafikk til Fyn. Under «den tyske tiden», det vil si i perioden 18641920, ble det anlagt en rekke jernbanelinjer som tilsammen ble kalt Haderslevs jernbaner.

Bygninger i Haderslev[rediger | rediger kilde]

Haderslev domkirke

Haderslevs landemerke er Haderslev domkirke, som har eksistert siden midten av 1200-tallet og som siden 1922 har vært sete for Haderslev bispedømme. Byen var ett av arnestedene for reformasjonen i Danmark, og allerede i 1526 innførte Christian III som hertug av Slesvig-Holsten reformasjonen i Haderslev, åtte år før han ble konge av Danmark.

En annen kirke er den hvitkalkede Gamle Haderslev kirke, som ligger ved bredden av den indre dammen.

En renovering av byens eldre hus har ført til at Haderslev byr på en unik samling av hus og bygninger fra 1400 til begynnelsen av 1900-tallet, og bysentrums brosteinslagte gater og smug danner en opplagt bakgrunn for byvandringer.

Tidligere hadde byen slottet Haderslevhus, noe gatenavnet Slotsgade (Slottsgate) fortsatt vitner om. Slottet menes å ha eksistert siden 1200-tallet, men i midten av 1500-tallet ble det revet ned og erstattet av Hansborg, som ble oppført som et moderne renessanseslott av hertug Hans den eldre. Etter hans død falt det tilbake til den danske kronen, og Frederik II, som selv var født på det gamle Haderslevhus, bygget Hansborg ferdig. Det var på størrelse med Kronborg slott. Det nye slottet ble heretter igjen gitt det gamle navnet Haderslevhus. Det ble ett av Christian IVs favorittslott. Her giftet han seg, og mange av hans barn ble født på slottet. Ulykkeligvis ble Haderslevshus nedbrent under Hannibalfeiden i 1664 og siden ble det aldri gjenoppført. En del av stenene ble i 1660-årene brukt til oppføringen av Det Kongelige Bibliotek.

Slesvigske musikkhus er oppført ovenfor Haderslev kaserne til bruk for Slesvigske musikkorps og områdets øvrige musikkaktiviteter.

Annet[rediger | rediger kilde]

Byen opplevde en katastrofe i Haderslevdammen den 8. juli 1959, da det brøt ut en brann om bord i turbåten Turisten. Det hele endte med tap av 57 menneskeliv.[3] På 50-årsdagen i 2009 ble en minnestein reist i en park ved dammen.[4]

Haderslev er den eneste byen i Danmark utenom København med en vaktparade, ettersom det slesvigske musikkorpset marsjerer gjennom byen til domkirken de fleste fredager kl. 12. I domkirken blir et minneblad snudd i et minnekapell[5] for det slesvigske fotregimentets[6] falne.

Byskilt på tysk og dansk har lenge vært alminnelige i Nordtyskland, og i 2015 forsøkte Haderslev som første danske by seg med parallelle tyske navn på byskiltene, slik at det under «Haderslev» også står «Hadersleben».[7]

Sport[rediger | rediger kilde]

Haderslev er hovedsete for sportsklubben Sønderjysk elitesport, som blant annet har et fotballag i Superligaen og som har hjemmebane på Haderslev fotballstadion.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Haderslev er vennskapsby med:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Sandbeck, Randi: Katastrofe får et mindesmærke i JydskeVestkysten, 30. mars 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]