Frederikshavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frederikshavn
Frederikshavn kirke

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneFrederikshavn kommune
Retningsnummer98
Befolkning22 961 (2023[1])
Høyde o.h.8 meter
Nettsidefrederikshavn.dk/
Kart
Frederikshavn
57°26′02″N 10°32′10″Ø

Frederikshavn i 2009

Frederikshavn er en by i Region Nordjylland, Danmark med 22 961 innbyggere (2023). Frederikshavn ligger ved Kattegat på østkysten av Vendsyssel. Gamle Frederikshavn kommune hadde i 2004 34 416 innbyggere. Etter kommunalreformen 2007 er også Sæby kommune og Skagen kommune lagt under den nye Frederikshavn kommune.

Frederikshavn ligger i et morenelandskap som ble skapt av innlandsisen i siste istid for 14 000 år siden. Byen het tidligere Fladstrand før den skiftet navn og ble oppkalt etter kong Frederik VI. Frederikshavn fikk kjøpstadsrettigheter i 1818.

Næringslivet i Frederikshavn har tradisjonelt vært sentrert rundt fiskeri og havnevirksomhet. I dag er den en av Danmarks fremste fergebyer med forbindelser til Oslo og Göteborg. Byen har også et større sykehus, marinebase og tekniske skoler tilknyttet maritime fag.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har bodd mennesker i området ved Frederikshavn i flere tusen år. Rundt i kommunen finnes en mengde langdysser og jernaldergraver. Den naturlige havnen beskyttes av små øyer og rev og nærheten til Sverige og Norge har hatt stor økonomisk betydning.

Det er fem middelalderkirker i Frederikshavn oppført i tiden 1150–1250: Skærum kirke anses for å være eldst, mens Flade kirke, Gærum kirke, Åsted kirke og Elling kirke er oppført etter 1200.

Bangsbo herregård nevnes første gang i 1367 som væpnergård under Børglum kloster og ytterligere fem større herregårder og mindre slott er nevnt på sent 1300-tall og utover 1400-tallet.

Fladstrand kirke ble oppført i den store oppgangstiden for sildefisket i 1688–1690. Den var i bindingsverk, senere erstattet av mur. Kirkegården omfatter en større krigskirkegård med flyktningegraver samt engelske og tyske krigsgraver fra andre verdenskrig.

Under andre verdenskrig var byen en del av tyskernes Atlanterhavsvoll med status som forsvarsområde, Verteidigungsbereich.[2][3] De tre andre danske områdene med en slik status var Hanstholm, Esbjerg og Aalborg.

Havnen har tradisjonelt vært byens økonomiske lokomotiv med fiskeri og verftsindustri. Men etter krisen i fiske- og verftsnæringene i 1980-årene har turismen overtatt som hovednæringsvei.

Byen har med noen unntak vært sosialdemokratisk, og borgermester er Birgit Stenbak Hansen fra sosialdemokratene.[4]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Hvert år besøker 5 millioner mennesker Frederikshavn, stort sett som fergeturister. Grensehandelen er en viktig næringsvei, med store varehus som betjener norske og tyske handlende.

Byen har følgende fergeforbindelser:

Fra Frederikshavn stasjon går Skagensbanen og (Vendsysselbanen) og motorveiforbindelse (E45) til Aalborg via Hjørring, og hurtigbåtene til Göteborg tar 2 timer over Kattegat. Byen har også en innenriks kortbaneflyplass, Sinndal lufthavn.

Det foregår flere events, friluftskonserter og idrettsarrangementer i Frederikshavn hele året gjennom.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]