Thisted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dette er en artikkel om den danske byen Thisted. For Hagbart Thisted, se denne.
Thisted

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionNordjylland
KommuneThisted
TidssoneUTC +1
Areal542 km²
Befolkning13 416 (2018[1])
Bef.tetthet24,75 innb./km²
Høyde o.h.4 meter
Nettsidewww.thisted.dk
Posisjonskart
Thisted ligger i Danmark
Thisted
Thisted
Thisted (Danmark)
Kart
Thisted
56°57′14″N 8°41′25″Ø

Thisted, oppkalt etter den norrøne krigsguden Ty, er en småby på vestkysten av Jylland i Danmark, rett nord for Limfjorden. Dagens Thisted kommune ble opprettet da kommunene Sydthy og Hanstholm ble slått sammen med gamle Thisted kommune. Kommunen har i dag rundt 45 000 innbyggere, hvorav omkring 13 000 bor i Thisted by.

Thisted by fikk kjøpstadsstatus rundt år 1500. Byen er også endestasjon for Thybanen, som går til Struer der den blir knyttet til resten av jernbanenettet. Frem til 1969 var det også jernbane østover til Fjerritslev og videre til Ålborg. Thisted lufthavn er for tiden uten rutetrafikk. Fotballklubben Thisted FC spiller i 2. divisjon.

Fra Hanstholm nord i kommunen gikk det blant annet ferje til Kristiansand, Stavanger, Haugesund og Bergen. Denne ble trafikkert av Fjord Line, som per 2020 har anløp Hirtshals i stedet.

Thisted kirke er fra ca. 1500.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Thisted tok initiativ til, og var den første danske by, som inngikk vennskapsbyavtaler i 1939. I dag har byen vennskapsbyer i alle nordiske land samt i Ungarn og Estland.

Kjente personer fra Thisted[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BY1: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn» (dansk). Danmarks Statistik. Besøkt 9. august 2018.