Varde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også: Varde (Danmark)
Varden på Synesvarden, Time i Rogaland. Den markerer et første ordens trigonometrisk punkt i Norge

Varde er en steinkonstruksjon som er plassert på høyder i terrenget, gjerne som grensemerke eller veimerke. I forbindelse med oppmålingen av Norge er mange varder bygget som siktmerke. Da markerer vardene trigonometriske punkter som ble benyttet i kartleggingen av Norge. I oppmålingen ble det bygget både runde og firkantede varder, og de ble fortrinnsvis plassert på fjelltopper med god utsikt. De hadde gjerne et tverrmål på 1 til 1,5 m og de var ofte omkring 1,5 til 2 meter høye.

Begrepet er også brukt om veter, men da ofte i formen vedvarde eller ildvarde. I tillegg brukes begrepet varde om en type sjømerker bygd opp av stein for å markere spesielle lokaliteter langs skipsleia.

Bruk og misbruk[rediger | rediger kilde]

Polarsirkelsenterets nærområde

I fjellet brukes i dag varder systematisk av blant andre Den norske turistforening for å markere sikre stier mellom hytter og andre turmål. Mange steder har lokale idrettslag og andre satt «nye» varder på toppen av fjell i nærområdene, gjerne med merkede turløyper for å gjøre det enkelt å komme dit.

Enkelte har i tillegg gjort det til en hobby å markere sitt besøk ved å bygge enda flere varder, ofte på nye steder.[1] Resultatet kan lett bli at det som skulle være en serie veivisere, blir en farlig løype å følge i tåke eller halvmørke.

Høyfjellsterrenget ved Polarsirkelsenteret er klassifisert som tundraområde, og som sådant like følsomt for overforbruk som terrenget på Svalbard. Som illustrasjonen viser er deler av bakken merket både ved pyramidebygging og leting etter mer stein.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]