Hopp til innhold

Taastrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taastrup
Tåstrup, Tostrup
LandDanmarks flagg Danmark
RegionHovedstaden
KommuneHøje-Taastrup
Areal78,41 km²
Befolkning36 193 (2023[1])
Bef.tetthet461,59 innb./km²
Høyde o.h.28 meter
Nettsidewww.htk.dk/
Politikk
BorgermesterMichael Ziegler
Posisjonskart
Taastrup ligger i Danmark
Taastrup
Taastrup
Taastrup (Danmark)
Kart
Taastrup
55°39′N 12°18′Ø

Taastrup Nykirke
Taastrup jernbanestasjon

Taastrup eller Tåstrup er en drabantby til København, beliggende i Høje-Taastrup kommune øst for landsbyen Høje Taastrup, som nå er vokst sammen med Taastrup.

Byen Taastrup har 36 193 innbyggere (2023). Den er vokst frem rundt Taastrup jernbanestasjon, hvorved de opprinnelige landsbyene Valby (ofte kalt Taastrup-Valby for å unngå forveksling) og Klovtofte er vokset sammen. I mange år etter stasjonens anleggelse i 1847 ble den kalt Køgevejens jernbanestasjon, da den ligger nær den gamle landeveien Køgevej.

Detailhandelen ligger nesten utelukkende langs Taastrup Hovedgade (inntil 1. januar 2006 en del av Køgevej) og i Taastrup Stationscenter. Det er andre kjøpesentre i byen, som Rønnevangscentret og Blåkildecentret.

«Området Taastrup» strekker sig omtrent nord-syd langs Taastrup Hovedgade fra Klovtoftekrydset (krysset mellom Roskildevej og Taastrup Hovedgade) til Ishøj Stationsvej og omfatter to sogn: Taastrup Nykirke og Rønnevang. I alt har Taastrup + den dermed sammenhengende bebyggelse over 32.000 innbyggere (2009) inklusive 14 personer i tilstøtende bebyggelse i Ishøj Kommune.

Høje-Taastrup kommunes borgmester var i perioden 1. januar 2006 – 31. desember 2013 Michael Ziegler.

Navnet Taastrup, også stavet for eksempel Tostrup (Resens Atlas), har historisk vært knyttet til det nåværende Høje Taastrup og det området, Høje-Taastrup Sogn opprinnelig dekket. En ny bydel i den sydlige del av Høje-Taastrup kommune har fået navnet Torstorp, som etymologisk skal bety det samme som Taastrup.

Navnet Tåstrup er dog i det 12. århundre kjent som Thorstenstorp og kommer av navnet Thorsten og torp.[2]

Den offisielle rettskrivningen anbefaler å stave byens navn med Å, men Aa er sannsynligvis også tillatt, selv om Tåstrup ikke er nevnt spesifikt i den danske Retskrivningsordbogen. Kommunen har besluttet å gå tilbake til den gamle stavemåten Taastrup, hvilket DSB, Vejdirektoratet og Bane Danmark etterhvert har aksepteret aa. Se: Ålborg: Stavemåde Å/Aa.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «BY1: Folketal 1. januar efter byområder og landdistrikter og tid» (dansk). Danmarks Statistik. Besøkt 10. mai 2024. 
  2. ^ Nudansk Ordbog, 13. udgave, Politikens Forlag, 1989

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]