Hopp til innhold

Skanderborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skanderborg
Skanderborg politistasjon i det tidligere rådhuset

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionMidtjylland
KommuneSkanderborg
Grunnlagt12. århundre
Postnummer8660
Befolkning20 079 (2023[1])
Høyde o.h.36 meter
Nettsidewww.skanderborg.dk
Kart
Skanderborg
56°02′00″N 9°56′00″Ø

Skanderborg er en stasjonsby og tidligere kjøpstad i Jylland i Danmark. Den ligger 25 kilometer sydvest for Århus. Byen har 20 079 innbyggere (2023) og er et mindre jernbaneknutepunkt mellom den nord-sydgående østkyst-strekning i retning mot bl.a. Århus og Horsens samt den øst-vestgående jernbane i retning mot Silkeborg. Skanderborg er administrativt sentrum for Skanderborg kommune og ligger i Region Midtjylland.

Den østjyske kjøpstaden ligger i et bakket landskap ved Skanderborg Sø, ikke mange kilometer fra Ejer Bavnehøj. Hvert år den andre helgen i august besøkes Danmarks Smukkeste Festival av opp mot 40 000 mennesker i området ved bøkeskogen og sjøen. I det nordlige Skanderborg ligger den delen av Vejdirektoratet som står for Danmarks veiprosjekter.

Skanderborgs historie[rediger | rediger kilde]

Skanderborg har opprinnelig oppstått rundt Skanderborg slott som lå på en liten øy i Skanderborg Sø – en glimrende forsvarsposisjon, ved den mest regulære adgangsveien til Århus. Det ble påbegynt i 1171 under Valdemar den store.

Skanderborg fikk kjøpstadsrettigheter i 1583.

I 1720 ble Skanderborg hjemsted for et rytterdistrikt og i 1720-1722 ble det oppført brakker og staller til mannskap og hester til et regiment.

Bilder fra Skanderborg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BY1: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn» (dansk). Danmarks Statistik. Besøkt 1. mai 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]