Kås (Jammerbugt kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kås
Kaas 2010 ubt-1.JPG
Kås.
LandDanmark Danmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneJammerbugt kommune
TidssoneUTC +1
Befolkning2 522 (2019)
Høyde over havet12 meter
Posisjonskart
Kås ligger i Danmark
Kås (Jammerbugt kommune)
Kås
Kås (Danmark)

Kås
57°11′48″N 9°40′15″Ø

Den gamle stasjonsbygningen.
Hyggekroen.

Kås er en by i VendsysselVendsyssel-Thy, i Jammerbugt kommune, Region Nordjylland, med 2 522 innbyggere i januar 2019.[1] Den ligger ca 22 kilometer syd for Løkken og 7 kilometer nordvest for Aabybro. Den 1. januar 2010 anså Danmarks Statistik at Kås hadde vokst sammen med Moseby i vest, til én by, slik at folketallet vokste med over 600 innbyggere.

Byen ligger ca 12 meter over havet.[2] Gjennomsnittstemperaturen er 7,5°C, med gjennomsnitt i juli på 16°C som den varmeste måneden og -0,7°C i januar og februar som de kaldeste månedene. Gjennomsnittlig nedbør 697 mm.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Kås er en gammel by, som har vært her siden vikingtiden. Tidligere skal byen ha strekt seg helt til nabobyen Pandrup. Den omtales i 1463 som Kaalsz, og i 1610 som Kaas. Kanskje betyr navnet «vei over sumpet terreng».[4] Den nevnes på et kart fra 1600-tallet som Kaaesz. Den er tidligere kjent for sin produksjon av torv og briketter.

Kås fikk stasjon på Hjørring-Løkken-Aabybro Jernbane (1913-63), og var banens viktigste godsstasjon.[5] Den hadde 185 meter krysningsspor, 250 meter lessespor og 2,7 km sidespor til Lundergård mose, der der var kalksteinsfabrikk, torvfabrikk og brikettfabrikk. I jernbanens tid fikk Kås meieri, hotell, bakeri, elverk, telefonsentral og to misjonshus. Kaas Briketfabrik i Moseby ble etablert 1925-26, og hadde på det meste 600 ansatte. Fabrikken ble nedlagt i 1966 på grunn av manglende etterspørsel etter torv.

Kås i dag[rediger | rediger kilde]

Kås har tre hovedgater, som fører til hver sin naboby. Den lengste heter Langgade og fører til Moseby, den andre heter Nørregade og fører til Pandrup, og den tredje heter Brogårdsgade og fører mot øst til Aabybro. I den nordvestlige delen av byen ligger skolen og en rekke småveier med eneboliger. Den sydøstlige delen av byen ligner på den nordvestlige delenn med mindre eneboliger. Den nordøstlige delen er mest preget av gårder, store villaer og eneboliger. Den sydvestlige delen minner om en forstad til en storby med store eneboliger og mye trafikk.

Jetsmark Skole og Pandrup Skole ble i 2013 slått sammen til Skolecenter Jetsmark med avdelinger i både Pandrup og Kås. Jetsmark Idrætscenter ligger mellom Kås og Pandrup. Jetsmark Idrætsforening ble grunnlagt i 1973 som en sammenslåing av Kaas Idrætsforening og Pandrup Boldklub. Kås Forsamlingshus og Kulturhus har en stor sal til 130 personer og en liten sal til 20 personer.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]