Mariager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mariager
Mariager - udsigt1.jpg

Våpen

LandDanmark Danmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneMariagerfjord Kommune
Grunnlagt1400-tallet
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Befolkning2 589 (2012)
Høyde o.h.25 meter
Posisjonskart
Mariager ligger i Danmark
Mariager
Mariager
Mariager (Danmark)

Mariager
56°39′00″N 9°58′30″Ø

Mariager er en liten by og kjøpstad med 2 589 innbyggere (2012) [1] som ligger på sydsiden av Mariager fjordJylland. Navnet betyr "Marias Ager" (etter jomfru Maria, som ga navn til et birgittinerkloster på stedet). Byen vokste opp omkring dette Mariager kloster på begynnelsen av 1400-tallet og fikk kjøpstadsrettigheter i 1592. Den dag i dag preges Mariager av et gammelt bymiljø med brosteinsbelagte gater og mange bindingsverkshus. Mariager ligger i Mariagerfjord kommune og hører til Region Nordjylland.

Byen ligger i kupert terreng som skråner ned mot fjorden. I omegnen ligger det mange skogkledte bakker, bl.a. den 110 meter høye Hohøj sydøst for selve Mariager. Byen har en liten havn med lystbåter og en turistbåt Svanen som har sommerrute fra Hobro via Mariager, Hadsund til Mariager fjords munning. På havnen finnes en fredet kran, og et saltmuseum.

Det går en museumsjernbane 17 km vestover til byen Handest. Den høye hvitkalkede Mariager kirke (fra 1400-tallet) troner høyt over byens hustak.

Historie[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av Middelalderen lå det en liten fiske- og fergehavn ved denne delen av Mariager fjord, og i 1430 oppførte birgitterordenen et kloster på en bakke nær denne havnen. Klosterkirken ble et valfartssted hvor folk kunne få avlat for sine synder mot betaling. På denne måten samlet klosteret en anseelig formue.

Mariager omkring 1900

Navnet Mariager kjenner man til fra pavens godkjennelse av klosteret i 1446. Byen hadde oppgangstid helt frem til reformasjonen i 1536. Administrasjonen av klosteret falt da under kongen, og klosterets innflytelse ble gradvis mindre.

I 1588 ble klosteret lagt ned. Fire år senere ble Mariager kjøpstad. Det var imidlertid ikke tilstrekkelig til at byen gjenvant sin status fra klosterets storhetstid. På 1720-tallet ble store deler av klosteret revet, og stagnasjonen fortsatte slik at i 1801 hadde byen bare 414 innbyggere. Byen fungerte allikevel som havn for Viborg. Det var forøvrig landbruk og fiske som ga folk arbeide.

i 1904 ble det bygget bro over fjorden ved Hadsund, og Hadsund blomstret opp som handelsby på Mariagers bekostning. Mariager hadde da rundt 900 innbyggere.

I 1927 kom jernbanen, og i Assens ble det anlagt en sementfabrikk, Dana. Ut over det merket Mariager ikke mye til industrialiseringen. Pinsebevegelsen opprettet skoler i byen, og i 1940 stiftet man en institusjon for fysisk og psykisk utviklingshemmede.

Produksjonen ved sementfabrikken Dana ble lagt ned i 1975. Turisme er idag en viktig inntektskilden i området.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]