Hadsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hadsund
Storegade

Våpen

Kart over Hadsund
Gatekart over Hadsund

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneMariagerfjord kommune
Grunnlagt1854
Areal4,89 km²
Befolkning5 051 (2019[1])
Bef.tetthet1 032,92 innb./km²
Nettsidewww.hadsundby.dk
Politikk
BorgermesterMogens Jespersen
Posisjonskart
Hadsund ligger i Danmark
Hadsund
Hadsund
Hadsund (Danmark)
Kart
Hadsund
56°43′00″N 10°07′00″Ø

Hadsund (ha̝ð̠ˠ̞ˈsɔ̟̝nˀ) er en dansk by i Mariagerfjord kommune i Region Nordjylland. Hadsund har 5 051 innbyggere per 2019, i tillegg kommer Hadsund Syd med 467 innbyggere.[1]

Mesteparten av byen ligger på nordsiden af Mariager Fjord. Inntil kommunalreformen i 2007 var Hadsund hovedbyen i Hadsund kommune. I dag er Hadsund den nest største byen i Mariagerfjord kommune, etter Hobro. I Hadsund har to større virksomheter sitt hovedkontor: Trip Trap og Nilfisk-ALTO. Elbilen Peer Bil hadde hovedfabrikk i Hadsund, men ligger nå i Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hadsund ble grunnlagt i 1854, da byen fikk status som handelsplads. Før dette hadde det bare vært et fergested med tillatelse til å holde marked på begge sider av fjorden. I 1861 ble det anlagt en trafikkhavn, i 1883 ble det jernbaneforbindelse til Randers og i 1900 også til Aalborg. Hadsund hadde to stasjoner, Hadsund Nord Station, som lå inne i selve byen, og Hadsund Syd Station, som fortsatt ligger i Hadsund Syd i dag. Hadsund Nord Station ble revet i 1985, etter at banen ble nedlagt den 1. april 1969.

Hadsund omkring 1937

Det har ikke alltid vært bru over Mariager Fjord ved Hadsund, og det er overfartsstedet som er bakgrunnen for at det vokste fram en by nettopp på dette stedet. Mariager Fjord er en vannfylt dal som skiller Himmerland fra Ommersyssel. Fra gammel tid reiste man over Hobro når man skulle til Aalborg fra Randers eller omvendt. I 1904 ble brua over fjorden innviet, noe som brakte omlandet sør for fjorden nærmere Hadsund. Den nåværende brua ble innviet i 1976.

Det faktum at Hobro var kjøpstad langt tilbake i tid førte til at mye trafikk gikk gjennom denne byen. Men det var også behov for en transportvei ned gjennom det østlige Himmerland og videre sørover mot Randers. Det var i den sammenheng naturlig å passere Mariager Fjord på det smaleste stedet, som var ved Hadsund.

Hadsund Egnsmuseum tar for seg Hadsunds lokalhistorie siden reformasjonen i 1536.

Bydeler[rediger | rediger kilde]

Søndergårde ligger i den nordlige delen av Hadsund ved veien til Visborg. Bydelen var inntil 1960 en egen by, men vokste sammen med Hadsund da det ble bygget et industriområde og et boligområde i tilknytning til byen.

Den sørlige delen av Hadsund ligger umiddelbart sør for Hadsundbroen (ca. 250 m) og heter Hadsund Syd, opprinnelig Sønder Hadsund. Bydelen har 479 innbyggere per 2011 og ble grunnlagt ca. 1880. Hadsund Syd ble ikke regnet som del av Hadsund før i 2011.

Andre bydeler i Hadsund er Molhøj, Hadsund Huse og Haderup.

Kjente personer fra Hadsund[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Danmarks Statistik: BEF44. (Besøkt 28. januar 2014)
Hadsund ved Mariager Fjord