Holbæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holbæk
Gamle hus i Holbæk

Våpen

Kart over Holbæk

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Sjælland
KommuneHolbæk kommune
TidssoneCET
Areal217 km²
Befolkning69 010 (2008)
Bef.tetthet318,02 innb./km²
Høyde o.h.11 meter
Nettsidewww.holbkom.dk
Politikk
BorgermesterChristina Krzyrosiak Hansen (2018)
Kart
Holbæk
55°43′05″N 11°42′37″Ø

Holbæks Kjøpstadssegl
St. Nikolaj kirke

Holbæk er en by beliggende på det nordvestlige Sjælland, ca. 60 kilometer vest for København. Byen vokste opp rundt det tidligere Holbæk slott, som ble grunnlagt i 1236 av Valdemar Seier.

Holbæk kommune ligger i Region Sjælland i Danmark. 1. januar 2007 ble Holbæk slått sammen med kommunene Jernløse, Svinninge, Tornved og Tølløse. Den nye Holbæk kommune har 68 446 innbyggere. Det er gode forbindelser til København og Roskilde via motorvei og jernbane og en stor del av byens yrkessaktive er sysselsatt utenfor kommunen da mange tidligere industri- og havnearealer er omregulert til boligområder.

I dag er Holbæk en moderne by og et viktig handelssentrum på Sjælland. Et karaktertrekk ved stedet er den vakre havnen ved sjøen og de mange hyggelige kafeene, i tillegg har byen fremdeles et gatenett i bykjernen fra middelalderen. Byen er administrasjonssentrum i Holbæk kommune.

Vest for byen ligger Odsherred kommune med jernbane, blant annet til Nykøbing. Fra ca. 1980 har Holbæk vært en av de raskest voksende byene i Danmark. Grunnen er at mange velger å flytte hit fra storbyene på grunn av storbyproblemer.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Musikk og teater[rediger | rediger kilde]

Attraksjoner i området[rediger | rediger kilde]

Noen bilder fra Holbæk[rediger | rediger kilde]

Kjente holbæker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]