Løgumkloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løgumkloster

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionSyddanmark
KommuneTønder
Høyde o.h.16 meter
Kart
Løgumkloster
55°03′30″N 8°57′19″Ø

Løgumkloster kirke
Løgumkloster

Løgumkloster er en by i Løgumkloster sogn i det sentrale Sønderjylland med 3 629 innbyggere (2013).[1] Første del av navnet er en avledning av stedsnavnet Løghar med betydningen «jord med vannløp» eller «sump», mens andre del skyldes klosteret på stedet.

I byen ligger den store middelalderbygningen Løgumkloster kirke oppført fra 1225 og ca. frem til midten av 1300-tallet. Sammen med Sorø klosterkirkeSjælland regnes den for et enestående dansk stykke arkitekthistorie fra Middelalderen. Sydøst for kirkens område ligger Løgumkloster Refugium (se betydningen refugium) som blant annet tjener som rekreasjons-, fordypelses- og konsertsted, mens man i den nordlige del av Løgumkloster kan se Nørre Løgum kirke. I byen finner man også Løgumkloster Højskole fra 1960, opprettet som folkehøgskole med basis i N.F.S. Grundtvigs tanker og den skandinaviske klokkenistskolen (1979).

Klokkenistavdelingen, Løgumkloster

Tett ved Løgumkloster ligger skogen Åved Plantage og 5 kilometer nordvest for byen finner man den 62 meter høye bakke Vongshøj med vid utsikt over denne flate delen av Sønderjylland. Løgumkloster ligger i Tønder kommune og hører til Region Syddanmark. Der er 8 kilometer til Bredebro, 18 kilometer til Tønder, 33 kilometer til Aabenraa og 40 kilometer til domkirkebyen Ribe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmarks Statistik: Tabel BEF44. (Besøkt 9. februar 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]