Bjæverskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjæverskov
Bjæverskov kirke, 2006.
LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Sjælland
KommuneKøge kommune
TidssoneUTC +1
Befolkning2 994 (2019)
Høyde o.h.30 meter
Posisjonskart
Bjæverskov ligger i Danmark
Bjæverskov
Bjæverskov
Bjæverskov (Danmark)
Kart
Bjæverskov
55°27′27″N 12°01′55″Ø

Forsamlingshuset.
Togstasjonen.
Skovboskolen.

Bjæverskov er en by på Østsjælland, i Køge kommune, Region Sjælland, med 2 994 innbyggere i januar 2019.[1] Bjæverskov ligger cirka 16 km øst for Ringsted og 10 km vest for Køge, og Europavei 20 går gjennom byen.[2].

Navn og etymologi[rediger | rediger kilde]

Bjæverskov omtales ca 1190 som Byauerscog, som betyr «beverskogen».[3] Bjæverskov har gitt navn til Bjæverskov herred i Præstø amt.

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Byen ligger ca 30 meter over havet.[4] Gjennomsnittstemperaturen er 8,2°C gjennom året, med gjennomsnitt i juli og august på 16,6°C som de varmeste månedene og 0°C i februar som den kaldeste måneden. Gjennomsnittlig nedbør er 602 mm, og den tørreste måneden er februar med 31 mm og den våteste er juli med 64 mm gjennomsnittlig nedbør.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bjæverskov kirke er fra 1100-tallet. I middelalderen lå det en hovedgård like vest for kirken. Køge Museum foretok i 1999 en arkeologisk utgravning på stedet, og fant helt uventet «Bjæverskovskatten», en gryte full av mynter og smykker fra omkring 1254–1259. Denne skatten ligger i dag i Køge Museum.[6]

I 1898 beskrives Bjæverskov slik: «Bjeverskov, ved Landevejen, med Kirke, Skole og Andelsmejeri (Fuglebæk)».[7] Andelsmeieriet lå 1,5 km sørvest for landsbyen.

Bjæverskov fikk jernbanestasjon på Køge-Ringsted Banen (1917–63), 1,5 km sørøst for kirkelandsbyen, for å også kunne betjene nabolandsbyen Lidemark. Bjæverskov fikk aldri noe stasjonsbypreg, og byens kraftige vekst begynte først for alvor på 1970-tallet, med bygging av store eneboligområder, som har gjort at den gamle landsbyen og bebyggelsen ved den tidligere stasjonen har vokst sammen. Stasjonsbygningen er bevart i Smedevej 5. Jernbanelinjen er bevart på en 1,5 km lang asfaltsti fra Lidemarksvej mot nordøst i retning av Vemmedrup og en 1 km lang grussti fra Skovbohallen mod sørvest til Vollerslevvej, der jernbanen fra 1929 hadde en holdeplass som het Bjæverskov Mølle.

Bjæverskov i dag[rediger | rediger kilde]

Skovboskolen har i underkant av 500 elever.[8] Barnehagen heter Guldminen. Skovbohallen eies av Skovbohallerne, som også eier Boruphallen og Ejbyhallen. Av næringsliv kan nevnes William Cook Europe ApS, som produserer medisinsk utstyr, travbanen Skovbobanen, næringsmiddelprodusenten Nutana og dyreparken Pangea Park.

Personer fra Bjæverskov[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]