Korsør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Korsør
Korsør
Korsørs gamle festning som ligger ved inngangen til noret

Våpen

Land Danmark Danmark
Region Sjælland
Kommune Slagelse
Befolkning 14 501 (2013[1])

Korsør er en by på Sjælland i Danmark. Den ligger ved Storebælt ved Storebæltsbroens østre ende. Byen har 14 501 innbyggere (2013) og ligger i Slagelse kommune i Region Sjælland.

Byen er delt i to bydeler av havnen og Korsør Nor. Den nordlige bydelen heter Halsskov. Frem til Storebæltsbroen ble bygget lå det her en fergehavn for bilfergen til Knudshoved. Denne lå nord i Halsskov. Helt i syd, nær dagens havn, lå jernbanestasjonen og havnen for jernbanefergen. Stasjonen var endestasjon på linjen fra København. Både jernbanestasjonen og begge fergehavnene ble nedlagt i forbindelse med åpningen av broen. En ny jernbanestasjon ble da åpnet nord for Halskov.

Historiske bygninger og flåtestasjonen[rediger | rediger kilde]

Slottensgade
Utsikt over sentrum
Statue av Jens Baggesen

På sydsiden av havnen, like ved dagens flåtestasjon, ligger et strategisk plassert festningsanlegg. Det har historie helt tilbake til 1100-tallet. Festningen har idag et stort rødt tårn, samt noen magasinbygninger oppført på 1600-tallet. Dette er omgitt av volder og voldgrav. Idag er dette et museum.

Flåtestasjonen like ved, er en av Danmarks to flåtebaser. Den har mange hundre ansatte og er hjemsted for en stor del av den danske marines skip. De tilhørende depoter finnes her og i Korsørs nærhet.

I den nordøstlige ende av byen ligger herregården Tårnborg.

Korsør Biograf Teater, byens kino, som ble grunnlagt i august 1908, er verdens eldste fungerende kino.[2] Den drives av 35 frivillige og fungerer som en foreningskino.

Dikteren Jens Baggesen (1764-1826) er født i Korsør. Baggesen er mest kjent for sin reiseskildring Labyrinten fra 1792-93.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmarks Statistik: Tabel BEF44. (Besøkt 30. desember 2013)
  2. ^ dr.drk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]