Kanonhallen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanonhallen fotografert i 2012

Kanonhallen er en teaterscene på Løren i Oslo som driftes av Nationaltheatret.

Hallen, som ligger mellom Peter Møllers vei (adresse til nr 2) og Lørenparken, ble bygget av tyskerne i Løren leir under andre verdenskrig for produksjon og vedlikehold av artilleri og tyngre våpen, som store kanonløp. Området ble rekvirert av okkupasjonsmakten i 1941, som etablerte en leir på området og det ble reist flere bygninger på stedet, herunder Kanonhallen. Hallen ble tegnet av arkitekter i Tyskland og oppført ved hjelp av sovjetiske krigsfanger. I tilknytning til hallen var det en fangeleir for sovjetiske krigsfanger.

Hærens Våpentekniske korps overtok leiren og Kanonhallen etter krigen, og denne ble brukt til produksjon og reparasjon av ammunisjon, samt skole for artilleribefal. Leiren fikk navnet Løren leir, og fra 1970 var ble anlegget brukt av Hærens forsyningskommando (HFK), som hadde laboratorievirksomhet og tekstil- og næringsmiddelsavdeling i leieren til slutten av 1990-årene. HFK flyttet til Kolsås, nå under navnet Forsvarets logistikkorganisasjon og Fellesskapasiteter.

Kanonhallen ble fredet av Riksantikvaren i 2002.

De siste årene er Kanonhallen utviklet til scene og kulturhus midt i Lørenbyen. Høsten 2021 overtok Nationaltheatret lokalene, og har etablert en topp moderne teaterscene[1] med plass til 350 publikummere. I tillegg til å tilby teaterforestillinger og ulike formidlingsarrangementer, har teatret også åpnet kafé og bar i de nyoppussede lokalene.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Våre scener, Nationaltheatret

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]