Hopp til innhold

Steely Dan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steely Dan
UtmerkelserRock and Roll Hall of Fame (2001)[1]
OpphavNew York, USA (1972)
SjangerRock, rhythm and blues, jazz
Aktive år1972
PlateselskapABC Records
Nettstedhttps://steelydan.com/
IMDbIMDb
Medlemmer
Donald Fagen, Walter Becker (1972–2017), Jeff Baxter (1972–1974)

Steely Dan er et Grammy-prisvinnende amerikansk band etablert i 1972. Donald Fagen og Walter Becker var bandets grunnleggere og de eneste faste medlemmene fra 1974 til Beckers død i september 2017. Bandet nådde toppen i popularitet på 1970-tallet, da de lanserte syv album med elementer av jazz, jazz-fusion, rock, funk, R&B, og pop. Av Steely Dans mest kjente sanger kan nevnes «Do It Again», «Reelin' In the Years» og «Rikki Don't Lose That Number». Steely Dan ble innvalgt i Rock and Roll Hall of Fame i 2001.

Bandet Steely Dan

[rediger | rediger kilde]

Donald Fagen (vokal og keyboard) og Walter Becker (bass, og senere gitar) møtte hverandre på Bard College i Annandale-on-Hudson, New York[2] i 1967 og begynte å spille i lokale grupper (en av disse, The Bad Rock Group, hadde Chevy Chase på trommer).

Fagen og Becker dannet bandet Steely Dan sammen med gitaristene Denny Dias og Jeff «Skunk» Baxter, trommeslageren Jim Hodder og vokalisten David Palmer. (Navnet Steely Dan er tatt fra «Steely Dan III from Yokohama» i William S. Burroughs roman Naked Lunch.[3][4]) Donald Fagen mislikte i begynnelsen å synge live, og det var derfor stort sett David Palmer som sang på konsertene.

Etter albumet Pretzel Logic ble trommeslageren Jeff Porcaro og sangeren Michael McDonald inkludert i besetningen til den etterfølgende turneen.

Duoen Steely Dan

[rediger | rediger kilde]

Det oppsto etter hvert uenighet i bandet når det gjaldt turnering. Særlig Baxter og Hodder ønsket å turnere mer, mens Fagen og Becker mislikte turnélivet, og ville konsentrere seg om å arbeide i studio. Det endte med splittelse, og bare Fagen og Becker ble igjen som faste medlemmer. De to skrev all musikken, og knyttet til seg ulike studiomusikere for hvert enkelt album.

Steely Dan ble oppløst i 1981, men ble gjenforent til to turneer i 1993 og 1994. De ga ut album igjen i 2000 (Two Against Nature) og i 2003 (Everything Must Go), med tilhørende turnéer. Bandet spilte i Oslo i 2000, og på Moldejazz i 2007 (på Romsdalsmuseet).

Donald Fagen vil fortsette som bandets eneste faste medlem, da han ønsker å holde i live musikken han og Walter Becker skrev sammen[5].

Musikalsk stil

[rediger | rediger kilde]

Steely Dan legger stor vekt på detaljer i lydbildet, og både arrangementer og produksjon er preget av perfeksjonisme. Becker, Fagen og lydtekniker Roger Nichols laget sågar en trommemaskin på grunn av deres frustrasjon over trommeslagere som ikke klarte å holde en konstant takt. Det er ofte gjort mange opptak med flere forskjellige musikere til hvert spor, før den endelige versjonen er valgt.

Særegne harmonier og akkordsekvenser bidrar til å gjøre det meste av Steely Dans musikk lett gjenkjennelig. Svært ofte inngår kvinnelige korstemmer i arrangementene, men også Michael McDonald har gitt karakteristiske bidrag på flere av albumene.

Det benyttes blåsere på alle Steely Dans album. Arrangementene er vanligvis jazz-orienterte, med bruk av trompeter, tromboner og saksofoner, men de har også tatt i bruk andre instrumenter, som fløyter og klarinetter. På senere album er de fleste arrangementene kreditert Donald Fagen.

Mange av tekstene er inspirert av byene Los Angeles og New York City, som er Fagens og Beckers to hovedbaser. Tekstene er gjerne preget av ironisk distanse og intellektuell humor. Det refereres til jazz, film, TV og litteratur, og noen ganger til konkrete hendelser, steder og personer. Ofte er referansene subtile og interne, og det brukes slanguttrykk, ordspill og omskrivninger.

Diskografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Rock and Roll Hall of Fame-ID steely-dan[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Steely Dan, My Old School Arkivert 14. august 2013 hos Wayback Machine., Countdown to Ecstacy (album), 1973. Hentet den 17. januar 2007
  3. ^ The Return of Steely Dan – Artikkel i Mojo Magazine oktober 1995
  4. ^ «Steely Dan FAQ». Arkivert fra originalen 22. januar 2012. Besøkt 19. august 2007. 
  5. ^ Steely Dan’s Donald Fagen on Walter Becker: ‘Hysterically Funny, a Great Songwriter’ på variety.com

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]