Kostalvmattevever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kostalvmattevever
Nomenklatur
Maro lehtineni
(Saaristo, 1971)
Populærnavn
kostalvmattevever[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieMattevevere og dvergedderkopper
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Kostalvmattevever (Maro lehtineni) er en av edderkoppene i gruppen mattevevere og dvergedderkopper (Linyphiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kostalvmattevever er en liten edderkopp. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bredt oval, litt flat og forholdsvis liten. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet. Avstanden fra det fremste øyet til hodets fremkant er forholdsvis stor, mye mer enn to ganger øyets diameter.

Artene i denne slekten er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Det er blitt lagt til mange funn av kostalvmattevever Maro lehtineni siden siste rødliste, og det finnes nå 40 funn av arten i Vestland og i Vestfold og Telemark (Artskart). Kostalvmattevever lever i fuktige marker så som våtmark og på kortvokst mose i skog (Nentwig m. fl. 2020).

Kostalvmattevever vurders derfor som livskraftig, LC, selv om forekomst inklusive usikkerhet fortsatt tilsier at arten kunne ha havnet på kategorien EN med bakgrunn i begrenset forekomstareal, til tross for ytterligere funn de siste årene. Utenom at forekomst og utbredelse har økt i det siste, har funnene også gitt mer kunnskap om artens habitat, som virker å være mer generelt enn antatt før. Kostalvmattevever er vurdert i 2021 som livskraftig, LC.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. februar 2022. Besøkt 15. februar 2022. 
  2. ^ a b Åström S, Fjellberg A, Løvbrekke H og Olsen KM (24. november 2021). «Edderkoppdyr. Vurdering av kostalvmattevever Maro lehtineni som EN→LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Maro (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]