Mitrovica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mitrovica
Mitrovicë
Косовска Митровица
Kosovska Mitrovica
Mitrovica
LandKosovo
BorgermesterMursel Ibrahimi
TidssoneUTC+1
Befolkningn/a
Bef.tetthet315 innb./km²
Høyde over havet500 meter
NettsideNettside

Mitrovica
42°53′0″N 20°52′0″E

Mitrovica (uttales: Mitrovitsa, albansk: Mitrovica/Mitrovicë, serbisk: Косовска Митровица, Kosovska Mitrovica) er en av de største byene i Kosovo og ligger i nord i landet. Etter den andre verdenskrig ble byen et av de viktigste industriområdene i Kosovo. Her ble det oppdaget forskjellige mineraler og den statseide bedriften Trepça ansatte på det meste 20 000 mennesker. Etter Kosovo-krigens slutt ble byen delt i to; Ibar-elven skiller den nordlige delen fra det sørlige. Albanerne er i flertall i sør mens serberne har flertall i nord. Situasjonen har vært svært anspent og Ibar-broen som skiller de to delene fra hverandre voktes av politi og soldater.

Mitrovica har albansk flertall. 82 % av innbyggerne i 1998 var albanere, 9 % serbere og resten bosnjaker, roma/ashkali og tyrkere.

2004 opptøyene i Kosovo startet i Mitrovica etter at to albanske barn døde i Ibar-elven, angivelig etter å ha blitt jaget av serbere.

Etter Titos død måtte alle delene av Jugoslavia ha en by som hadde navnet Tito i seg. I Kosovo ble det Mitrovica som måtte endre navn fra Mitrovica til Titovska Mitrovica (Titos Mitrovica). Befolkningen fulgte ikke etter med å bruke det nye navnet. I dag er det Mitrovica som er det offisielle navnet.

Kjente bysbarn[rediger | rediger kilde]