Hopp til innhold

Innlandsklima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kontinentalklima»)

Kontinentalklima, eller innlandsklima, er en type klima man vanligvis har i indre områder av store kontinenter på midlere bredder på den nordlige halvkule. Dette er klimagruppe D i Köppens klimaklassifisering. Klimaet har vintertemperaturer som er lave nok til at man kan ha lengre perioder med snø hvert år, og relativt lite nedbør som hovedsakelig kommer om sommeren, selv om østkystområder (hovedsakelig i Nord-Amerika) kan ha mer jevn nedbørsfordeling gjennom året. Bare få områder i Iran nær Tyrkia, og Sentral-Asia har mest nedbør om vinteren, som vanligvis smelter tidlig på våren og gir kortvarige flommer.

Disse områdene har vanligvis skog eller sletter med høyt gress som vegetasjon, og inkluderer mange av de mest produktive jordbruksområdene i verden. Alle slike klima har minst tre måneder med middeltemperaturer over 10 ℃ og vintrene har minst en måned med middeltemperatur under −3 ℃.

De fleste områdene tilhører fuktig kontinentalklima med kodene Dfa, Dwa (kalde og tørre vintre, lange varme somre) eller Dfb og Dwb (kalde vintre og lange, milde somre med enten nedbør jevnt fordelt gjennom året (DfB) eller tørre vintre (Dwb)).

Kontinentalklima er preget av kalde luftmasser om vinteren og varme luftmasser om sommeren, som oppstår på grunn av høy sol og lange dager. Områder med kontinentalklima har man som regel enten langt fra hav, eller i kyststrøk der vinden vanligvis blåser fra land. Slike områder kan få ganske høye temperaturer om sommeren, ikke ulikt tropisk klima, men er ofte mye kaldere enn områder med andre klima på samme breddegrad om vinteren.

Subarktisk klima (Dfc) har svært kalde, lange og tørre vintre, men med minst en måned over 10 ℃.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Man finner ikke denne type klima på den sørlige halvkule fordi man ikke har de store landmassene her på midlere bredder. De sørligste delene av Afrika og Australia er påvirket av havområdene rundt, mens Sør-Amerika er for smalt til at kalde luftmasser kan bygge seg opp. Antarktis ligger selvsagt utenfor midlere bredder.

Kilder[rediger | rediger kilde]