Hopp til innhold

Kopaonik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kopaonik
Kopaoniku
Geografi
Hører tilDe dinariske Alper
LandSerbias flagg Serbia
Kosovos flagg Kosovo
Dimensjoner
Lengde80 km
Bredde40 km
Høyeste punkt
NavnPančićev vrh
Høyde2 017 moh.
Beliggenhet
Kopaonik ligger i Serbia
Kopaonik
Kopaonik
Kopaoniku
Kopaonik (Serbia)

Kopaonik (serbisk: Копаоник; albansk: Kopaoniku eller Mali i Kopaonikut) er en fjellkjede i det sørlige Serbia. Den sørlige delen av fjellene ligger i Kosovo, og strekker seg der til Mitrovica. Det høyeste punktet er Pančićev vrh på 2 017 moh.[1]

Med en nord-sør-lengde på 80 km og en maksimal bredde på 40 km[1] er den blant de største fjellkjedene i Serbia. Fjellene er begrenset av elvene Sitnica/Ibar og Lab i sør og Ibars sideelv Jošanica i nord.

Kopaonik er godt egnet for sommer- og vintersport; årsakene til dette er snøen som ligger rundt 160 dager i året, samt over 200 solskinnsdager i året.[1] Derfor får fjellene også kallenavnet «fjell av sol og snø». I Kopaonik finnes mineralkilder og fossefall, inkludert Jelovarnik, den høyeste fossen i Serbia.

Det ble opprettet et skisenter på Kopaonik på 1970-tallet, som ble modernisert og utvidet i 2006. I 1981 ble Kopaonik nasjonalpark opprettet i den sentrale delen av platået; den dekker et areal på 121,06 km².

Navnet Kopaonik stammer fra det serbiske ordet kopati, som betyr «grave». Kopaonik er rikt på jern, bly og sink, og det var gruvevirksomhet her i flere århundrer.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d «Kopaonik Mountain Resort | KOPAONIK» (serbisk). Besøkt 13. november 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]