Bjeshkët e Nemuna nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjeshkët e Nemuna nasjonalpark
LandKosovo
Ligger iPeja Municipality
OmrådeProkletije
Nærmeste bosetningPeja, Deçan, Junik
Areal624,88 km²[1]
Opprettet26. desember 2012[2]
Kart
Bjeshkët e Nemuna nasjonalpark
42°40′00″N 20°10′00″Ø

Bjeshkët e Nemuna nasjonalpark (albansk: Parku Kombëtar Bjeshkët e Nemuna, serbisk: Национални парк Проклетије / Nacionalni park Prokletije) er en nasjonalpark i det vestlige Kosovo. Parken ble opprettet i desember 2012 for å beskytte landskapet i den kosoviske delen av fjellområdet Prokletije.

Parken dekker et område på 624,88 km² og grenser til vernede områder og nasjonalparker i både Montenegro og Albania. Den er del av den planlagte, internasjonale «Balkan fredspark», som vil bli til ved en sammenslåing av de tre landenes nasjonalparker i Prokletije.[3]

Små elver og bekker flyter gjennom nasjonalparken, inkludert Pećka Bistrica i Rugovakløften. I tillegg finnes Kosovos høyeste punkt, Đeravica (2657 m.), og noen små innsjøer som Liqen i Kuqishtës og Liqen i Zemrës i parken. De største byene og viktigste handelssentrene for området er Peja, Deçan, Junik.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «PËR PARKUN KOMBËTAR “BJESHKËT E NEMUNA”» (PDF). ammk-rks.net. s. 1. Besøkt 20. desember 2020. 
  2. ^ Dekret[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Todd Walters (August 2012). «The Evolution of the Balkans Peace Park Project» (PDF). University of Vermont. Besøkt 20. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]