Metohija

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt over byen Peć/Peja og Metohija/Dukagjini-sletten.
Kart som viser Metohijas plassering i Kosovo, vest for regionen Kosovo. De største byene i Metohija er avmerket.
Relieffkart over Republikken Kosovo/Den autonome provinsen Kosovo og Metohija

Metohija (serbisk: Метохија, også kjent som Metohia), eller Dukagjini (albansk: Rrafshi i Dukagjinit), er et slettelandskap og en region som dekker den sørvestlige delen av Republikken Kosovo.

Regionen dekker 35 % av Kosovos areal og har en befolkning på om lag 700 000 (2011). Området dreneres til Adriaterhavet via elven Hvite Drin, og er omgitt av fjellene Mokra Gora i nord og nordvest, Prokletije i vest, Pashtrik i sørvest, Šar Planina i sør og sørøst, samt Drenica og Crnoljeva i øst, som skiller den fra regionen Kosovo i øst.

Det albanske navnet på regionen, Rrafshi i Dukagjinit (Dukagjini-sletten), henviser til den albanske Dukagjini-familien som styrte deler av Nord-Albania og Kosovo på 1400-tallet, mens det serbiske navnet stammer fra det greske ordet μετόχια (metóchia), som betyr «klostergods»; en referanse til at en stor del landsbyer og gods var eid av Den serbisk-ortodokse kirke og Athos i middelalderen.

Det offisielle navnet i Serbia på det som idag er Republikken Kosovo er Kosovo og Metohija. Navnet blir imidlertid hovedsakelig brukt av serberne, mens kosovoalbanerne og representanter for FNs styrker bruker begrepet Kosovo om hele landet. I 1974 ble navnet Metohija avskaffet av det kommunistiske regimet i Jugoslavia på grunn av den religiøse betydningen, men ble gjeninnført av Slobodan Miloševićs regjering i 1989. Blant kosovoalbanerne kan betegnelsen «Metohija» bli ansett som et uttrykk for serbisk nasjonalisme.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Čiča, Snežana (19. mai 2020). «What happened with Metohija?». Serbian Albanian Friendship (serbisk). Besøkt 13. november 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]