Metohija

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser Metohijas plassering i Kosovo. De største byene i Metohija er avmerket.

Metohija (serbisk: Метохија/Metohija, albansk: Rrafshi i Dukagjinit) også kjent som Metohia, er det serbiske navnet på regionen som dekker sørvestlige delen av Kosovo.

Det offisielle navnet i Serbia på provinsen kjent som Kosovo er Kosovo og Metohija. Navnet blir imidlertid brukt hovedsakelig av serberne, mens kosovoalbanerne og representanter for FNs styrker alltid bruker Kosovo. Navnet Metohija stammer fra ordet metoh som betyr «eiendom til Den ortodokse kirke». I 1974 ble navnet avskaffet av det kommunistiske regimet på grunn av den religiøse betydningen, men ble igjen innført av Slobodan Miloševićs regjering i 1989. Kosovoalbanerne tar det derfor ille opp om betgenlesen «Kosovo og Metohija» benyttes da dette blir sett på som tegn på serbisk nasjonalisme. De største og pro-vestlige aviser og medier i Serbia, inkludert B92, benytter kun Kosovo. Under de pågående samtalene for provinsens fremtidige status har president Boris Tadić konsekvent benyttet kun Kosovo.

SerbiastubbDenne Serbiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.