Kaolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaolin

Kaolin er en hvit og svært plastisk leire med flere bruksområder, bestående hovedsakelig av mineralet kaolinitt (aluminiumsilikat).

Ordet kommer fra navnet til småbyen Gāolǐng, 高岭 (eldre transkribering: Kao-ling) i provinsen Jiangxi i Kina (navnet betyr høyås). Fra dette sted hentet man leire til de berømte porselensfabrikkee i Jingdezhen. Leiren kalles også for porselensleire, ettersom dens fremste bruksområde ligger innen produksjon av porselen. Andre keramiske produkter, skapt for å ligne på porselenet, inneholder også kaolin; benporselen, feltspatporselen og flintgods. Man benytter også kaolin for profuksjon av finere tegl, innen papirindustrien (for å gi en hvit og glatt overflate), innen kosmetikkindustrien og ved produksjon av gummi, og tidligere også i medisiner, som piller og strøpulver.

Materialet anvendes også ved produksjon av sanitetsgods, ildfast tegl og isolatorporselen.

I Europa kjenner man til at kaolin ble produsert på De eoliske øyer i oldtiden. Kaolinforekomster finnes utover i Gaoling også blant annet i Böhmen, Tyskland, Cornwall, Bornholm, Frankrike, Bulgaria og USA. I Sverige finnes kaolin på Ivön, og i Billinge i Skåne.