Konnerud nye kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Konnerud nye kirke
Konnerud kirke.jpg
Område DrammenRediger på Wikidata
Plassering KonnerudRediger på Wikidata
Bispedømme Tunsberg bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1996
Arkitektur
Arkitekt Harald Hille
TeknikkMur
ByggematerialeTeglstein
Beliggenhet

Konnerud nye kirke
59°43′03″N 10°09′11″Ø
Konnerud nye kirke på Commons

Konnerud nye kirke, til daglig kalt Konnerud kirke, er en arbeidskirke, oppført i teglstein, som ligger på Konnerud i Drammen, Viken fylke. Kirkerettslig tilhører Konnerud kirke Konnerud sokn i Drammen prosti og Tunsberg bispedømme. Adkomst til stedet er via Fv36 og Fv33.

Kirken ble vigslet 6. oktober 1996 av biskop Sigurd Osberg. Behovet for ny kirke ble presserende da folketallet på Konnerud vokste fra om lag 3 700 på begynnelsen av 1970-tallet til i underkant av 10 000 på slutten av 1990-tallet.

Kirken har 300 sitteplasser, medregnet den tilstøtende menighetssalen er det plass til 500. Dessuten en kirkestue med plass til 40, konferanserom, sakristi og lager. I kirkens sokkeletasje er det åtte kontorer for menighetens ansatte, undervisningsrom, møtesal, kjellerstue, kjøkken og lokaler for menighetens barnehage. Da kirken sto ferdig hadde den kostet 23. millioner kroner. Arkitekt er Harald Hille, Oslo. Det ligger ingen kirkegård i tilknytning til kirken. Kirkegården ligger ved Konnerud gamle kirke (urner) og ved Skoger kirke (kistegraver).

Altertavlen[rediger | rediger kilde]

Altertavlen

Kirkens altertavle er malt av Håkon Gullvåg og ble innviet ved gudstjenesten 18. februar. 2001. Altertavlen ble valgt etter en lukket konkurranse. Motivet er Jesu lidelse, død og hans måltid med Emmausvandrerne etter sin oppstandelsene som det sentrale motiv i midten. Motivene i frisene rundt det sentrale bilde i midten viser Jesu dødsdom i frisen øverst til venstre. Deretter følger soldatene som setter på ham tornekronen, Jesus faller første gang under vekten av korset, han møter sin mor, Simon fra Kyrene blir tvunget til å bære korset,(øverst til høyre) Veronica tørker svetten av Jesu ansikt, Jesus faller for andre gang, han taler til Jerusalems døtre(nederst til høyre), han faller for tredje gang, Jesus fratas sine klær,(midten nederst) Jesus nagles til korset, han dør på korset, (nederst til venstre) legemet blir tatt ned fra korset, Jesus legges i graven. Motivene er fra Jesu vandring langs Via Dolorosa der hvert av bildene er fra en av de 14 stasjoner som ifølge tradisjonen utgjorde hans lidelsesvei. Alterbildet er rikt på symboler. Det er ment å være en visuell forkynnelse der hvert av elementene er ment å si mer enn bare det som møter øyet.

Ikonet[rediger | rediger kilde]

Ikonet

Konnerud kirke ble foræret et ikon fra en anonym giver i 2004. Ikonet er et såkalt triptyk. Dvs at det består av tre deler, der flankene er dører som kan lukke ikonet som et alterskap. Ikonet er lukket i fastetiden og åpnes 1. påskedag. Maleren er den norsk – svenske kunstneren Kjellaug Norsjø, opprinnelig fra Vestfossen i Buskerud, nå bosatt i Arvika i Sverige. Ikonet i Konnerud kirke er malt på furu som ligger på et lag ask. Ikonet er 1,90 m høyt og 1,66 m bredt. Alle gloriene er belagt med bladgull. På venstre flanke nederst er det Maria som bærer Guds Sønn. På hennes bryst står "Immanuel" (Gud med oss). Maria er kledd i blått. Maria står med løftede hender i orantestilling, dvs i bønn. Kristi glorie inneholder de greske ordene "ώ ών" (hå ån = den eksisterende, den som er) Over til venstre finner vi Jesus som blir båret til templet åtte dager gammel. Med på bildet er både profetinnen Anna og Simeon. I øverste bilde til venstre velsigner Jesus barna. Han er kledd i den røde jordiske fargen innerst og den blå himmelske fargen ytterst. På høyre flanke øverst velsigner Jesus den samaritanske kvinnen ved brønnen. I motivet under til høyre er det Kristi forklarelse som er avbildet. Jesus tok med seg Peter, Jakob og Johannes opp på Tabor da en røst lød fra skyen: "Dette er min Sønn, den elskede. Hør ham!" Nederst til høyre er motivet pinsedag. 12 røde ildtunger faller ned på hver av disiplene. Det sentrale motiv er den oppstandne Kristus på den himmelske trone, omgitt av kjeruber. Sirkelen er et symbol på evigheten. De fire hjørnene på det røde bakteppet er jordens fire hjørner og det grønne symboliserer skapningen. I denne skikkelsen er Kristus Pantokrator, Den Allmektige. IC XC er en forkortelse av de greske ordene for Jesus Kristus. Rundt om er symbolene for de fire evangelistene; Matteus en engel, Markus en løve, Lukas en okse og Johannes en ørn.

Orgelet[rediger | rediger kilde]

Konnerud kirkes gamle orgel 1996 - 2014
Konnerud kirkes nye orgel

Da Konnerud kirke ble tatt i bruk i oktober 1996, var det med et brukt orgel, innkjøpt fra Fjell kirkeSotra i Hordaland. Orgelet kostet kr 65.000,- og ble restaurert for en million hos orgelbygger Henrik Brinck Hansen. Det var et Olsen & Jørgensen-orgel fra 1907 og hadde 14 stemmer. Da kirken gikk til innkjøp av nytt orgel, ble det gamle orgelet forært til Filharmonien i byen Nizjnij Tagil i Ural i Russland.

Nytt orgel ble innviet av biskop Per Arne Dahl 1. februar 2015. Det nye orgelet har 27 stemmer, to manualer og 1436 piper. Orgelet er plassert på en spesialbygd mesanin (galleri) rett over hovedinngangen til kirkerommet.  Det er  firmaet Flentrop Orgelbouw i Nederland som har levert orgelet  til en pris av kr 5,4 millioner (innkl mesanin). Treslaget som er brukt til selve orgelhuset er lønn, mens trepipene er lagd av eik. Ellers er pipene lagd av en legering av bly og tinn. For øvrig har kirken et Yamaha flygel fra 2006 og et Roland FP80 el-piano.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mortensen, Ole Kristian (red): Konnerud kirke 150 år, Drammen 2009 Eget forlag. ISBN 978-82-303-1222-3 (Omhandler hovedsakelig Konnerud gamle kirke, men inneholder også et kapittel om Konnerud nye kirke)
  • Furseth, Eva: ”Håkon Gullvåg: kirkeutsmykninger” Labyrinth Press 2005. ISBN 8273930289, EAN/ISBN 9788273930286
  • Borgen, Per Otto: Drammen Byleksikon, Skoger/Konnerud. Forlaget for by og bygdehistorie, Drammen 1998.
  • Vaskinn, Karin (red): Festskrift. Innvielse av nytt orgel Konnerud kirke 1. februar 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]