Nizjnij Tagil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nizjnij Tagil
Demidov Plaza Hotel - 3.jpg

Flagg

Våpen

LandRussland Russland
Grunnlagt1722
Postnummer622002
Retningsnummer3435
Areal298 km²
Befolkning353 950[1] (2018)
Bef.tetthet1 187,75 innb./km²
Høyde o.h.200 meter
Nettsidewww.ntagil.org/
Kart
Nizjnij Tagil
57°55′00″N 59°58′00″Ø

Nizjnij Tagil (russisk: Ни́жний Таги́л) er en by i Sverdlovsk oblast i Russland. Byen ligger ved elva Tagil, rundt 130 km nord for Jekaterinburg. Innbyggertall: 390 498 (folketelling 2002), 439 521 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Nizjnij Tagils historie begynner med åpningen av Visokogorski jernmalmgruve i 1696. Forekomstene var usedvanlig rike, og inkluderte årer av rent magnetisk jern. Det omkringliggende landskapet hadde alt som trengtes for en produktiv og effektiv gruve- og smelteveirksomhet, elver til transport, skoger til brensel, og et passende klima.

Selve byen ble grunnlagt i oktober 1722, blant bosetninger opprettet i tilknytning til byggingen av Vijskij kobbersmelteverk, eid av Nikolaj Demidov. I løpet av de neste tiårene utviklet byen seg til å ble et av de tidlige sentrene for russisk industrialisering, og den var en betydelig produsent av støpejern og stål. Det første russiske damplokomotivet ble bygget her i 1833.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nizjnij Tagil strekker seg ut 22 km fra nord til sør, og 21 km fra øst til vest. Byen er bygget rundt den utdødde vulkanen Lisja, og dette fjellet med et vakttårn på toppen er et symbol for byen. Den geologiske strukturen i området er svært kompleks, og bidrar til byens usedvanlige rikdom på metaller og mineraler. Det er funnet forekomster av i alt 63 elementer på den periodiske tabell.

En stor del av landområdet innen bygrensene domineres av de mange forskjellige fabrikkene i denne industribyen. Elver og vann utgjør en tredjedel av byens areal. Byens klima er temperert kontinentalt.

Næringsliv og transport[rediger | rediger kilde]

Nizjnij Tagil er et av Urals største industrielle senter. Kraftkrevende industrier som metallurgi, maskinbygging, kjemisk industri, og metallbearbeiding er dominerende. Totalt finnes det rundt 600 produksjonsbedrifter i Nizjnij Tagil. Blant disse er:

  • Nizjnij Tagil Jern- og Stålfabrikk (Nizjnetagilskij Metallurgitsjeskij Kombinat, NTMK), som er et ledende russisk stålselskap.
  • Uralvagonzavod (UVZ) som er velkjent i Russland som hovedprodusenten av moderne stridsvogner i landet. Modellene T-72, T-90, T-95 produseres i byen.

Veier og jernbaner knytter byen til andre i alle retninger, med Jekaterinburg i sør, Serov i nord, Perm i vest, og Alapajevsk og Verkhnjaja Salda i øst.

Salka lufthavn ligger 17 km nordøst for byen. Den var en militærbase til 1994, men er nå omgjort til sivil lufthavn.


Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Flag-map of Russia.svgDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.