Evangelisten Johannes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes
Evangelist
Saint John on Patmos.jpg
Fødtca. 6
Bethsaida
Dødca. 27. desember 100
Efesos
Mor Maria Salomé
Beskjeftigelse Skribent
Saligkåret-
HelligkåretUmiddelbart etter sin død
Anerkjent avDen ortodokse kirke og Den katolske kirke
Festdag27. desember (katolsk) 8. mai og 26. september
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenTeologer, funksjonærer, notarer, billedhoggere, malere, skrivere, forfattere, bokhandlere, boktrykkere, bokbindere, papirfabrikanter, vindyrkere, slaktere, salmakere, glassmestere, speilmakere, gravører, lysestøpere, kurvmakere, for vennskap, mot forgiftninger, brannsår, fotlidelser og epilepsi, mot hagl, for en god avling
I kunstenSom en ørn. ofte vist med en kopp og en slange

Evangelisten Johannes (gresk: ἸωάννηςIōánnēs) i Bibelen var sønn av Sebedeus og Jakobs bror. Han var en av Jesu tolv apostler.

Ifølge bibelfortellingene var han en av de tre disiplene som stod Jesus nærmest, og det er sannsynligvis han som i Johannesevangeliet kalles «den disippelen som Jesus hadde kjær».

Mange har regnet ham som forfatteren av Evangeliet etter Johannes og av Johannes' åpenbaring, men begge deler er omdiskutert. På grunn av Johannesevangeliets understrekning av Kristi guddommelighet og hans forhold til Faderen, kalles evangelisten vanligvis Johannes Teologen i østlig tradisjon.

Han symboliseres i kunsten ofte som en ørn, eller i nærheten av en ørn. Dette er knyttet til at Johannes åpner sitt evangelium med en ørneflukt. Det vises også ofte til at Johannes ikke tar hensyn til detaljer, men er den av evangelistene som har sikt fra oven.

Se også[rediger | rediger kilde]