Hopp til innhold

Berger kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berger kirke
OmrådeSvelvik (–2019)
Drammen (2020–)
BispedømmeTunsberg bispedømme
Byggeår1895
EndringerRestaurert i 1949
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektSchak August Steenberg Bull
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser300
Beliggenhet
Kart
Berger kirke
59°32′41″N 10°23′17″Ø
Berger kirke på Commons

Berger kirke er en langkirke fra 1895 i Berger i Drammen kommune i Buskerud fylke.

Byggverket er i tre og har 300 plasser[1].

Ytre Arna kirke i Bergen er en kopi av Berger kirke. Kirkene har samme arkitekt og er fra samme tidsperiode. Årsaken til at disse kirkene er bygget over samme lest, handler om industrihistorie. Bygdene Ytre Arna og Berger ble endret til industristeder og ble bygget opp omkring tekstilindustrien.[2] Peter Jebsen stod for oppbygningen i Ytre Arna, mens broren Jürg Jebsen stod for oppbygningen i Berger.

Arkitekt Schak August Steenberg Bull, nevø av Ole Bull, har også tegnet Troldhaugen til sin fetter Edvard Grieg.

Berger Kirkes Venner

Berger Kirkes Venner (BKV) er en venneforening som ble dannet i august 2011 etter initiativ fra en utflyttet Bergerjente, Aina Runningen f. Bingen. Bakgrunnen var at Berger kirke og bårehuset hadde forfalt og var i svært dårlig forfatning.

Svært mange som har vokst opp på Berger har et helt spesielt forhold til kirken; mange er døpt, konfirmert og gift i kirken, og mange har sine forfedre gravlagt på kirkegården. Dette gjorde også sitt til at det ble et stort engasjement for å ta vare på kirken, bårehuset og kirkegården. I tillegg til å bli medlemmer av BKV, ga mange pengegaver som var nødvendig for å gjennomføre arbeidet med restaureringen.

Den lokale kunstneren Runi Langum ga 180 litografier av «Bergers Maria» som ble solgt til inntekt for foreningen, og foreningen fikk også pengestøtte fra foreningen «Samhold» som tidligere hadde blitt oppløst.

Allerede i desember 2011 holdt foreningen sin første julekonsert til inntekt for foreningens arbeid. Julekonserten har blitt en tradisjon og i år (2020) vil konserten kunne feire 10-års jubileum.

Under utrettelig og dyktig ledelse av Thor Arne Gabrielsen og med et meget aktivt styre, har BKV pr. januar 2020 gjennomført 2157 dugnadstimer og overført over 1.5 mill. kroner til Svelvik Menighet til dekning av arbeid utført av innleid arbeidskraft.

Noe av det første foreningen gjorde, var å skifte ut den gamle flombelysningen. Deretter fikk Bårehuset nytt tak, så ble kirken vasket og malt og nye gjerder ble satt opp rundt hele kirken.

Noe senere ble det lagt nytt tak med skiferstein på hele kirken.

Hele tiden har det blitt gjennomført større dugnader ute, bl.a. gravearbeider for å få takvannet vekk fra kjellermur og rydding av skogen rundt kirkegården.

Innvending har det blitt montert ny LED-belysning oppunder kirketaket, og senere ny varme under benkene i kirken.

De siste større tiltakene som hittil har blitt gjennomført ute, er montering av nytt lynvern og ny belegningsstein på hele gårdsplassen og ved inngangspartiet.

Våren 2020 vil et innkjøpt monument til minnelunden på kirkegården bli satt ned.

Berger Kirkes Venner har i flere år nedlagt et enormt arbeid med å ta vare på Berger kirke, bårehuset og kirkegården. Berger kirke er et av de viktigste av mange kulturminner på Berger. Berger kirke er nå i meget god forfatning takket være arbeidet som er gjennomført, delvis på dugnad og takket være alle penger som har blitt samlet inn av BKV.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Ifølge Svelvik kirkelige fellesråd, mens Kirkesøk og Rasmussen (1993) opererer med 200.
  2. ^ Dahl, Anne-Grethe (5. mars 2016). «Bygdas midtpunkt». Bergens Tidende. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]