Sotra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sotra
Geografi
Areal 246 km²
Høyeste punkt Liatårnet (341 moh.)
Administrasjon
Norge
Norge
Fylke Hordaland
Største by Straume (9 409)
Demografi
Befolkning 30 500
Plassering
Sotra, mars 2005.

Sotra er en øy i Hordaland fylkeskommune vest for Bergen. Den er 246 kvadratkilometer stor og har 30 500 innbyggere (2014). Den nordlige delen av øyen tilhører Fjell kommune, mens den sørlige delen av øyen tilhører Sund kommune. Nord for øyen ligger Øygarden kommune. Likevel, hører ikke Øygarden kommune til Sotra.

En dansk omskriving – Sartor – har tidligere vært i bruk. Den brukes nå bare av enkelte firmaer på Sotra (bl.a. Sartor Storsenter, Sartor Maskin AS og Sartor Skytterlag).

Navnet Sotra har usikker betydning. Ifølge Bygdebok for Fjell, B I, s.419-420, er navnet trolig svært gammelt, kanskje 3000 år, og kan bety noe som har med sjøforholdene rundt øyen å gjøre: Av gammmelnordisk ord for syde, koke, eller at det var sug i sjøen, på grunn av strømforhold. På folkemunne har en populær tolkning vært «Den sorte øyen». Navnet skulle ha kommet av at man har funnet store røtter etter brent skog i tormyrene. Øyen må på ett eller annet tidspunkt ha hatt skog som ble brent, slik folk har oppfattet det. Det finnes ingen holdepunkter for at dette kan være riktig tolkning.

Liatårnet er det høyeste fjellet på Sotra. Et annet fjell er Gardafjellet. Andre fjell er Knappskogfjellet (skjenet) (164 meter over havet), Spjeldsfjellet (165 meter over havet) og Førdesveten, som er det høyeste i Sund med 284 meter over havet.

Næring[rediger | rediger kilde]

Om landbruket har vært karrig på Sotra har havet vært tilsvarende gavmildt. Fra tidlige tider har derfor fiske og hvalfangst vært sentralt i sotrastrilenes kamp for tilværelsen.

Sitat Ut rodde dei gamle i seksæringsbåt
til havs på ei saltvaska tofte.
Dei henta or djupet den maten dei åt,
og storgjævt var havet så ofte.
Sitat
– Fra Songen frå Vest

Senere ble også losyrket en viktig næringsvei, særlig sør på Sotra hvor innseilingen til Bergen gikk gjennom Korsfjorden og Hjeltefjorden.

Men havets herligheter hadde en mørk bakside, for været var lunefullt og kunne fort snu. De små kystsamfunnene kunne derfor bli hardt rammet når ulykken var ute.[1]

Sitat Men bles det opp nordvest med rok og med eim
som brått kunne over dei falle,
då hende det stundom at ingen kom heim,
for storbåra slukte dei alle.
Sitat
– Fra Songen frå Vest

I nyere tid spiller fiskeindustrien fortsatt en sentral rolle i næringslivet på Sotra, men mest dominerende er virksomheten knyttet til olje og gass. Denne virksomheten er særlig knyttet til stedene Ågotnes i Fjell, Kollsnes og Sture i Øygarden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Havet har forsynt seg grovt Bergens Tidende

Se også[rediger | rediger kilde]

HordalandstubbDenne Hordalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.