Sotra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sotra
Sotra-Bergen-Norwegia.JPG
Geografi
Areal 175,90 km²
Høyeste punkt Liatårnet (341 moh.)
Administrasjon
Norge
Norge
Fylke Hordaland
Demografi
Befolkning 30 500
Plassering

Sotra er en øy i Hordaland. Den har et areal på 175,90 km²[1] og har 30 500 innbyggere (2014). Den nordlige delen av øyen tilhører Fjell kommune, mens den sørlige delen av øyen tilhører Sund kommune. Kommunestyrene i Fjell, Sund og Øygarden (nord for Sotra) gjorde den 20.juni 2016 vedtak om å søke om å bli en kommune.

Navnets opphav[rediger | rediger kilde]

En dansk omskriving – Sartor – har tidligere vært i bruk. Den brukes nå bare av enkelte firmaer på Sotra (bl.a. Sartor Storsenter, Sartor Shipping og Sartor Skytterlag).

Navnet Sotra har usikker betydning. Ifølge Bygdebok for Fjell [2] er navnet trolig svært gammelt, kanskje 3000 år, og kan bety noe som har med sjøforholdene rundt øyen å gjøre: Av gammmelnordisk ord for syde, koke, eller at det var sug i sjøen, på grunn av strømforhold. På folkemunne har en populær tolkning vært «Den sorte øyen». Navnet skulle ha kommet av at man har funnet store røtter etter brent skog i tormyrene. Øyen må på ett eller annet tidspunkt ha hatt skog som ble brent, slik folk har oppfattet det. Det finnes ingen holdepunkter for at dette kan være riktig tolkning.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Mellom Sotra og Litlesotra ligger øya Bildøy. Det går broer mellom øyene, og siden 1971 da Sotrabrua ble åpnet har Sotra hatt fastlandsforbindelse. Før dette gikk det ferge fra Brattholmen til Alvøen. Fortsatt går det ferge mellom Klokkarvik sør på Sotra og over til Hjellestad på fastlandet, tidligere gikk det også ferge fra Austefjorden til Austevoll.

Den varierte topografien skaper store geografiske kontraster på Sotra. Mens man på østsiden av øya kan finne lune viker og tett skog er det for det meste goldt og værhardt på vestsiden. Det ligger imidlertid en rekke mindre øyer på vestsiden som demmer noe opp for Nordsjøen, de største er Tofterøy, Algrøy, Lokøy og Turøy.

Liatårnet er det høyeste fjellet på Sotra og høyeste punkt i Fjell kommune. Et annet fjell er Gardafjellet. Andre fjell er Knappskogfjellet (skjenet) (164 meter over havet), Spjeldsfjellet (165 meter over havet) og Førdesveten, som er det høyeste i Sund med 284 meter over havet.

Næring[rediger | rediger kilde]

Om landbruket har vært karrig på Sotra har havet vært tilsvarende gavmildt. Fra tidlige tider har derfor fiske og hvalfangst vært sentralt i sotrastrilenes kamp for tilværelsen.

Hummerfarm i Austefjorden
Sitat Ut rodde dei gamle i seksæringsbåt
til havs på ei saltvaska tofte.
Dei henta or djupet den maten dei åt,
og storgjævt var havet så ofte.
Sitat
– Fra Songen frå Vest

Senere ble også losyrket en viktig næringsvei, særlig sør på Sotra hvor innseilingen til Bergen gikk gjennom Korsfjorden og Hjeltefjorden.[3]

Men havets herligheter hadde en mørk bakside, for været var lunefullt og kunne fort snu. De små kystsamfunnene kunne derfor bli hardt rammet når ulykken var ute.[4]

Forparten av skipet M/S "Server" som havarerte i 2007 ble slept inn til CCB-basen på Ågotnes
Sitat Men bles det opp nordvest med rok og med eim
som brått kunne over dei falle,
då hende det stundom at ingen kom heim,
for storbåra slukte dei alle.
Sitat
– Fra Songen frå Vest

I nyere tid spiller fiskeindustrien fortsatt en sentral rolle i næringslivet på Sotra, men mest dominerende er virksomheten knyttet til olje og gass. Denne virksomheten er særlig knyttet til stedene Ågotnes i Fjell, Kollsnes og Sture i Øygarden.

På Ågotnes ble Coast Center Base (CCB) etablert i 1973 som forsyningssenter for olje- og gassindustrien. Dette har stimulert til betydelig næringsutvikling for offshorebaserte selskaper. FMC er blant de store selskapene som har avdeling på Ågotnes, mens SEC (tidligere Sotra Elektro) er et eksempel på en lokal bedrift som har vokst frem av satsingen på olje og gass på Ågotnes.

Kjente personer fra Sotra inkluderer forfatteren Bobbie Peers[5] og stortingsrepresentanten Ove Trellevik.[trenger referanse]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2104. Besøkt 15. februar 2016. 
  2. ^ Bygdebok for Fjell, B I, s.419-420
  3. ^ Minna avdøde losar og båtmannskap Kystglimt 04-2004
  4. ^ Havet har forsynt seg grovt Bergens Tidende
  5. ^ «Gullpalmevinner fra Sotra gjør suksess som forfatter». Bergens Tidende. Besøkt 10. januar 2017. 
hordalandstubbDenne hordalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.