Sotra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sotra
Geografi
Areal 246 km² km²
Høyeste punkt Liatårnet (341 moh.)
Administrasjon
Norge
Norge
Fylke Hordaland
Største by Straume (9 409)
Demografi
Befolkning 30 500
Plassering
Sotra, mars 2005.

Sotra er en øy i Hordaland fylkeskommune vest for Bergen. Den er 246 kvadratkilometer stor og har 30 500 innbyggere (2014). Den nordlige delen av øyen tilhører Fjell kommune, mens den sørlige delen av øyen tilhører Sund kommune. Nord for øyen ligger Øygarden kommune. På folkemunne faller også alle tre kommunene Fjell, Sund og Øygarden innenfor begrepet Sotra.

En dansk omskriving – Sartor – har tidligere vært i bruk. Den brukes nå bare av enkelte firmaer på Sotra (bl.a. Sartor Storsenter, Sartor Maskin AS og Sartor Skytterlag).

Navnet Sotra har usikker betydning. Ifølge Bygdebok for Fjell, B I, s.419-420, er navnet trolig svært gammelt, kanskje 3000 år, og kan bety noe som har med sjøforholdene rundt øyen å gjøre: Av gammmelnordisk ord for syde, koke, eller at det var sug i sjøen, på grunn av strømforhold. På folkemunne har en populær tolkning vært «Den sorte øyen». Navnet skulle ha kommet av at man har funnet store røtter etter brent skog i tormyrene. Øyen må på ett eller annet tidspunkt ha hatt skog som ble brent, slik folk har oppfattet det. Det finnes ingen holdepunkter for at dette kan være riktig tolkning.

Liatårnet er det høyeste fjellet på Sotra. Et annet fjell er Gardafjellet. Andre fjell er Knappskogfjellet (skjenet) (164 meter over havet), Spjeldsfjellet (165 meter over havet) og Førdesveten, som er det høyeste i Sund med 284 meter over havet.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

HordalandstubbDenne Hordalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.