Sporveien Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For det tidligere kollektivtransportselskapet, se Oslo Sporveier
Sporveien Oslo AS
Org.form Aksjeselskap
Org.nummer 915 070 434
Etablert 28. april 1924 (som Oslo Sporveier; 1. juli 2006 som Kollektivtransportproduksjon)
Datterselskap(er) Sporveien T-banen, Sporveien Trikken, Unibuss
Hovedkontor Norge Oslo, Norge
Bransje Kollektivtransport
Styreleder Terje Thon[1]
Adm. dir. Cato Hellesjø[2]
Antall ansatte 3 849[3]
Omsetning 3,3 mrd. kr (2011)[3]
Resultat 50,1 mill. kr (2011)[3]
Nettside sporveien.no

Sporveien Oslo AS (tidligere Kollektivtransportproduksjon AS) er et norsk kommunalt selskap som står for det meste av kollektivtrafikken i Oslo gjennom datterselskapene Sporveien Trikken AS, Sporveien T-banen AS og Unibuss AS. I 2012 ble det gjennomført 210 millioner enkeltreiser med selskapet. Sporveien drifter i tillegg skinnegang og annen infrastruktur som brukes i kollektivtransport i tettstedet Oslo. Sporveien er 100 prosent eid av Oslo kommune.

Hele konsernet har rundt 3 200 ansatte og omsetter årlig for om lag 3,5 milliarder kroner. Sporveien eier, drifter, bygger ut og vedlikeholder infrastruktur som benyttes til T-bane og trikk, og forvalter en betydelig eiendomsmasse. Dette innebærer drift, vedlikehold, reinvesteringer og nyinvesteringer. Sporveien er også byggherre for flere større infrastrukturprosjekter, hvorav det største i 2011 var ombygningen av Kolsåsbanen.[3] De største pågående prosjektene er ferdigstillingen av Lørenbanen samt oppgraderingen av Østensjøbanen. Videre har Sporveien ansvaret for vedlikehold av T-banevognene og trikkene som eies av Oslo Vognselskap AS.[3]

Konsernet eier også datterselskapene Bussanlegg AS, Sporveisbillettene AS og Sporveis-Annonsene AS.

Sporveien opererer i et marked som er i sterk vekst. Økt miljøfokus og en betydelig befolkningsvekst i Oslo og Akershus i årene som kommer, gjør at kollektivtransport-tjenester er viktigere og blir mer etterspurt en noen gang.

Selskapet ble etablert 1. juli 2006 og viderefører den operative delen av tidligere Oslo Sporveier. Dette innebærer drift av buss, trikk og T-bane gjennom datterselskapene Sporveien T-banen, Sporveien Trikken og Unibuss samt støttefunksjoner i tilkytning til dette. Kjørekontrakter inngås mellom disse datterselskapene og Ruter As. Alle busskontrakter i Oslo tildeles etter anbudskonkurranser og Unibuss står for vel 51 prosent av busstrafikken i Oslo.

Oslo Sporveier ble i 2006 delt i to; den utøvende delen ble skilt ut i selskapet Kollektivtrafikkproduksjon, nåværende Sporveien, mens den delen av selskapet som kjøpte inn transporttjenester på vegne av Oslo kommune ble videreført som Oslo Sporveier, og fikk i 2008 senere navnet Ruter, etter sammenslåing med Stor-Oslo Lokaltrafikk.

Byrådet i Oslo foreslo i 2007 å selge Unibuss. Bystyret vedtok 12. desember samme år å utrede saken. I 2009 vedtok styret i KTP å droppe et videre salg. Byrådet gjentok forslaget i budsjettet for 2011. Etter press fra opposisjonen ble vedtaket at det skulle legges frem en eierskapsmelding for selskapet.[4]

Selskapsstruktur[rediger | rediger kilde]

Sporveien består totalt av seks aksjeselskap i tillegg til morselskapet:

Oslo Vognselskap AS var tidligere organisert som et datterselskap av Kollektivtransportproduksjon, men ble fisjonert ut som eget selskap 27. september 2006. Selskapet skal finansiere og anskaffe nye vogner til t-bane og trikk, samt leie ut disse til operatørene.

Selskapet byttet i april 2013 navn fra Kollektivtransportproduksjon AS til Sporveien Oslo AS. I dagligtalen benyttes kun Sporveien.

Administrerende direktør[rediger | rediger kilde]

Cato Hellesjø har vært konsernsjef i Sporveien siden 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]