Karen-Christine Friele

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karen-Christine «Kim» Friele
Kim Friele.jpg
Født 27. mai 1935
Ektefelle Wenche Lowzow
Utdannet ved University of Cambridge
Yrke Forfatter og aktivist
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Fritt Ords Pris, Humanistprisen, St. Olavs Orden

Karen-Christine «Kim» Friele (født Wilhelmsen 27. mai 1935) er en norsk forfatter og aktivist som gjennom mange år har arbeidet for homofiles rettigheter. Hun er oppvokst i tidligere Fana kommune, men bor i dag på Geilo.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Friele studerte språk ved bl.a. University of Cambridge, og jobbet fra 1958 til 1971 som sekretær ved Opplysningskontoret for forsikring i Oslo. 8. august 1959 giftet hun seg med advokat Ole Friele jr.. De ble skilt i 1961.

I Oslo ble Friele en del av det den gang svært lukkede homoorganisasjonen Det norske forbundet av 1948, der hun var leder i perioden 19661971, og ansatt som generalsekretær fram til 1989. Frieles arbeid var sterkt medvirkende til at straffeloven § 213 som kriminaliserte homoseksuelle handlinger mellom menn, ble opphevet i 1972, at «homofili» ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1978, og at Norge i 1981 utvidet straffelovens paragrafer mot rasisme (§§ 135a og 349a) til også å gjelde diskriminering i forbindelse med seksuell legning.

Da Norge i 1993 innførte lovgivning som regulerte registrert partnerskap for personer av samme kjønn, var Friele og hennes partner gjennom mange år, Wenche Lowzow, et av de første parene som inngikk partnerskap.

Kunst og heder[rediger | rediger kilde]

Friele mottok Fritt Ord-prisen i 1978, med begrunnelse i «hennes innsats for å skape forståelse for de homofiles situasjon». I 2009 ga hun uttrykk for at hun vil levere tilbake prisen i protest mot at filosof Nina Karin Monsen ble tildelt årets pris, og hun omtalte prispengene som «judaspengene».[1]

22. juni 2005, i forbindelse med Europride-festivalen, ble en byste av henne avduket på Rådhusplassen i Oslo. Bysten er laget av billedhoggeren Nina Sundby, og den er plassert inne på Deichmanske bibliotek.

Kim Friele ble 28. mars 2008 utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet. – Du har gjort Norge til et mer anstendig samfunn, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin takketale.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Finn Lie 
Vinner av Humanistprisen
Neste mottaker:
 Odd Børretzen 

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]