Hopp til innhold

Silver Linings Playbook – Kjærlighetens galskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Silver Linings Playbook – Kjærlighetens galskap
orig. Silver Linings Playbook
Generell informasjon
SjangerKomedie
Drama
Romantikk
Utgivelsesår2012
Prod.landUSA
Lengde122 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid O. Russell
ProdusentBruce Cohen
Donna Gigliotti
Jonathan Gordon
Bradley Cooper (utøvende produsent)
ManusforfatterDavid O. Russell
basert på roman av Matthew Quick
MusikkDanny Elfman
SjeffotografMasanobu Takayanagi
KlippJay Cassidy
Foran kamera
MedvirkendeBradley Cooper
Jennifer Lawrence
Robert De Niro
Jacki Weaver
Chris Tucker
Julia Stiles
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapThe Weinstein Company
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Silver Linings Playbook – Kjærlighetens galskap (originaltittel: Silver Linings Playbook) er en amerikansk romantisk dramakomedie fra 2012.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er skrevet og regissert av David O. Russell, basert på romanen med samme navn av Matthew Quick. Bradley Cooper, Jennifer Lawrence og Robert De Niro spiller hovedrollene. Den hadde norsk premiere 11. januar 2013. Filmen har fått glimrende kritikker, og står med hele 91 % oppslutning på Rotten Tomatoes.

Mottakelse og økonomi[rediger | rediger kilde]

Kritikerne hyller jevnt over Cooper og Lawrences prestasjoner, såvel som Russells regi, samt at filmen "revitaliserer den utskjelte sjangeren romantisk komedie".[1]

Filmen hadde et budsjett på 21 millioner dollar, og har hittil spilt inn hele 232 millioner dollar på verdensbasis.[2]

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nominert til hele åtte Oscar-statuetter i 2013, blant annet for beste film. Den fikk også nominasjoner i andre viktige kategorier, som beste regi (Russell), beste mannlige hovedrolle (Cooper), beste kvinnelige hovedrolle (Lawrence), beste tilrettelagte manus (Russell), beste mannlige birolle (De Niro) og beste kvinnelige birolle (Weaver). I tillegg fikk den en nominasjon for beste klipp.[3] Lawrence vant senere statuetten i sin kategori.

Jennifer Lawrence vant en Golden Globe-pris i kategorien beste kvinnelige skuespiller i en komedie/musikal. Filmen ble også nominert til ytterligere tre priser, for beste komedie/musikal, beste mannlige skuespiller i en komedie/musikal (Cooper) og beste manus (Russell).

Handling[rediger | rediger kilde]

Pat Solitano (Bradley Cooper) mister huset, jobben og kona, og havner på mentalinstitusjon. Når han slipper ut etter åtte måneder er han fremdeles ikke fullstendig kurert, så han er nødt til å flytte inn med foreldrene (Robert De Niro og Jacki Weaver) for å bli helt frisk og for å bygge opp livet sitt igjen. Han må gå på medisiner, men mener bestemt at han kan klare seg utenfor institusjonen ved å se på de "lyse sidene" i livet sitt. Pat prøver samtidig desperat å vinne kona tilbake, tross det strenge besøksforbudet han har fått. Så møter Pat Tiffany (Jennifer Lawrence), en mystisk, tidvis ustabil kvinne med mye til felles med Pat, som gjerne vil hjelpe ham med å vinne tilbake kona si – mot at han hjelper henne også. Mens de prøver å hjelpe hverandre til lykke, oppstår det et uventet bånd mellom dem og de ser begge lys i enden av tunnelen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]