X-Men: First Class

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
X-Men: First Class
Generell informasjon
SjangerAction/eventyr/Sci-fi
Utgivelsesår2011
Prod.landUSA
Storbritannia
Lengde126 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMatthew Vaughn
ProdusentGregory Goodman
Simon Kinberg
Lauren Shuler Donner
Bryan Singer
ManusforfatterAshley Miller
Zack Stentz
Jane Goldman
Matthew Vaughn
MusikkHenry Jackman
SjeffotografJohn Mathieson
Foran kamera
MedvirkendeJames McAvoy
Michael Fassbender
Kevin Bacon
Rose Byrne
January Jones
Jennifer Lawrence
m.fl.
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapMarvel Enterprises
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

X-Men: First Class er en britisk-amerikansk superheltfilm fra 2011. Filmen er regissert av Matthew Vaughn, og har James McAvoy, Michael Fassbender og Kevin Bacon i hovedrollene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde et budsjett på 150 millioner dollar, og har spilt inn 303 millioner dollar på verdensbasis. Publikum har latt seg begeistre, så vel som utenlandske anmeldere: filmen har 87% på Rotten Tomatoes (hvor anmeldelsene er laget av profesjonelle amerikanske filmkritikere) og 7.9/10 på brukersiden IMDb. Norske anmeldere har vært positive, men likevel noe mer lunkne: både VG, Dagbladet, NRK, TV 2 og Aftenposten har gitt filmen 4 av 6 mulige.

Filmen er en såkalt «prequel» (forløper) til de originale X-Men-filmene (X-Men, X2 og X-Men: The Last Stand), hvor vi følger oppstarten til mutantene som grunnla X-Men. Den stemmer imidlertid ikke med de originale X-Men-filmene. I X-Men: The Last Stand får vi se en scene hvor professor Charles «Professor X» Xavier og Eric «Magneto» Lenhsherr rekrutterer Jean «Phoenix» Gray til X-Men, mens i X-Men: First Class skiller Magneto og Professor X lag før dette skjer. Dessuten er «The Beast» en del av de originale X-Men i X-Men: First Class, mens i X-Men: The Last Stand er han en ny rekrutt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien skildrer vennskapet som oppstod mellom professor Charles Xavier (James McAvoy) og Erik Lensherr (Michael Fassbender) før de ble fiender.

Handlingen starter under 2. verdenskrig, hvor den unge Erik Lensherr blir vitne til et stygt drap på sin egen mor av den onde mutanten Sebastian Shaw (Kevin Bacon) i en konsentrasjonsleir i Polen. Samtidig får jevngamle Charles Xavier vite at han ikke er alene om å ha spesielle krefter da den to år yngre Raven kommer på besøk og avslører sine krefter. Charles er overlykkelig over å finne noen andre som ham og inviterer henne til å bo hos seg.

18 år senere møter vi en voksen og svært hevnlysten Erik, som har ett mål for seg; å finne og drepe Shaw. Vi får også vite at Charles og Raven (Jennifer Lawrence) har vokst opp som søsken, og at Charles har blitt en professor innenfor mutasjon. Da dr. Moira MacTaggert (Rose Byrne) oppdager at det eksisterer mutanter, oppsøker hun Charles for å få råd om mutasjon. De oppdager at Shaw har planer om å starte en atomkrig og å ødelegge verden. Der befinner også Erik seg, desperat etter å få has på Shaw. Charles stopper ham akkurat i tide før han tar livet av seg selv i strevet.

Dette starter et vennskap mellom de to kraftfulle mutantene, selv om de har vidt forskjellige måter å tenke på. Men de har samme mål; å stoppe Shaw fra å starte tredje verdenskrig, samtidig som han overtar verdensherredømmet og dreper alle som ikke er mutanter. Derfor rekrutterer de to og Moira medmutanter til regjeringen for å hjelpe til med å stoppe det. Men det er ikke bare å stoppe den forestående krigen som er et problem for mutantlaget – splidelser skapes innenfor egne rekker som truer med å ødelegge dem.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller Notater
Charles Xavier / Professor X James McAvoy Som ung Laurence Belcher
Erik Lensherr / Magneto Michael Fassbender Som ung Bill Milner
Sebastian Shaw Kevin Bacon
Emma Frost January Jones
Dr. Moira MacTaggert Rose Byrne
Hank McCoy / Beast Nicholas Hoult
Raven Darkholme / Mystique Jennifer Lawrence Som ung Morgan Lily
Raven Darkholme / Mystique Rebecca Romijn Cameo
Sean Cassidy / Banshee Caleb Landry Jones
Alex Summers / Havok Lucas Till
Armando Muñoz / Darwin Edi Gathegi
Azazel Jason Flemyng
The Man in Black Oliver Platt
Angel Salvadore Zoë Kravitz
Janos Quested / Riptide Álex González
Secretary of State of the United States Ray Wise
John F. Kennedy John F. Kennedy Arkiv video
Nikita Khrushchev Nikita Khrushchev Arkiv video
Logan / Wolverine Hugh Jackman Cameo
Mrs. Xavier Beth Goddard
Edie Eisenhardt Éva Magyar
Amy Annabelle Wallis
Col. Hendry Glenn Morshower
CIA Director McCone Matt Craven
Russian General Rade Sherbedgia
U.S. Navy Captain Michael Ironside
U.S. General James Remar
William Stryker Sr. Don Creech
Communications Officer Brendan Fehr
Russian Navy Captain Aleksander Krupa

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]