Rosanna Arquette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rosanna Arquette
FødtRosanna Lauren Arquette
10. aug. 1959[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (64 år)
New York City[5]
BeskjeftigelseSkuespiller, filmprodusent, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleJames Newton Howard (19861987)
Partner(e)Peter Gabriel
FarLewis Arquette
SøskenPatricia Arquette
Alexis Arquette
Richmond Arquette
David Arquette
BarnZoe Sidel
NasjonalitetUSA
UtmerkelserBAFTA Award for Best Actress in a Supporting Role (1986) (for: Desperately Seeking Susan)
Sitges Film Festival Best Actress award (1989) (for: Black Rainbow)
Aktive år1978
Nettstedhttps://www.rosannaarquette.com/
IMDbIMDb

Rosanna Lisa Arquette (født 10. august 1959 i New York) er en amerikansk skuespiller, filmregissør og filmprodusent.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Arquette ble født i New York, hennes foreldre var skuespillerne Lewis Arquette og Brenda Denaut. Hennes farfar var skuespiller og komiker Cliff Arquette. Hun er søsteren til Patricia, David, Richmond og Alexis Arquette, som også er skuespillere.

I 1963 flyttet Arquettes familie til Chicago, der faren var manager for et teater i flere år. Da Rosanna var 11 år gammel flyttet foreldrene hennes til en kommune i Front Royal i Virginia. Arquette gjorde det ikke spesielt bra på skolen, og i 1974 haiket hun tvers over landet sammen med tre eldre tenåringer, for til slutt å ende i San Francisco. I San Francisco arbeidet hun på diverse opplevelsesparker før hun fikk sin profesjonelle teaterdebut den 27. mai 1977, da hun hadde en rolle i Story Theatre-musikalen Ovid's The Metamorphoses på Melrose Place i Los Angeles.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I Hollywood fikk hun sine første roller som tenåringer med problemer. Noen få år senere fikk hun mer modne roller. I tillegg til kinofilmer har Arquette opptrådt i TV-filmer. I 1982 mottok hun en nominasjon til en Emmy-pris for TV-filmen The Executioner's Song. Senere har hun spilt i flere kinofilmer og TV-filmer, og hun har arbeidet med noen av de mest anerkjente filmregissørene over de siste 20 årene.

Arquettes første hovedrolle var i John Sayles' Baby It's You, en kritikerrost film som hadde få besøkende i kinosalene. Hun var også med i filmene Jakten på Susan, Natt på Manhattan og Spill med døden.

I 1989 fikk hun tilbud fra Martin Scorsese om en rolle i New York Stories. Siden den gang har Arquette opptrådt, med få unntak, i en eller flere filmer hvert år, og enkelte av dem er møtt med stor interesse og gode kritikker, slik som Pulp Fiction og David Cronenberg-filmen Crash.

I 1990 opptrådte Arquette naken i Playboys septembernummer, selv om hun hverken visste om bildene eller hadde godkjent dem.[6]

Arquette er mest kjent for sin karriere som skuespiller, men i løpet av de siste årene har hun også utvidet til regi. Nylige filmer som hun har regissert inkluderer dokumentarene Searching for Debra Winger (2002) og All We Are Saying (2005), i begge filmene arbeidet hun både som produsent og regissør[7]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Arquette giftet seg da hun var 19 år gammel med regissør og komponist Tony Greco. De to tok ut skilsmisse i oktober 1980.[8] I 1986 giftet hun seg med komponist James Newton Howard, men også dette ekteskapet endte i skilsmisse. En periode var hun samboer med Peter Gabriel.

I 1993 giftet hun seg med restauranteier Jon Sidel. Ett år senere fødte hun en datter, Zoe Blue Sidel. Arquette arbeidet i denne perioden intensivt, og var sjelden hjemme, noe som igjen førte paret til skilsmisse.

I det siste har Arquette gått ut og reklamert for oppmerksomhet rundt brystkreftsaken, mens hun fortsatt arbeider som skuespiller og regissør. I filmen Searching For Debra Winger intervjuet hun flere kjente skuespillerinner (for det meste mellom 30 og 60 år gamle) for å finne ut om det var praktisk mulig for en arbeidende skuespillerinne å samtidig ha en familie.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Arquette på filmfestivalen i Cannes i 2002

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000020159, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=rosanna;n=arquette[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID arquetter[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Rosanna still upset abour Playboy spread». contactmusic.com. 12. mai 2005. Besøkt 30. august 2006. 
  7. ^ «Filmografi på IMDb». Besøkt 30. august 2006. 
  8. ^ «Biografi på IMDb». Besøkt 30. august 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]