Rosanna Arquette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rosanna Arquette
Rosanna Arquette - Monte-Carlo Television Festival.JPG
Født 10. august 1959
New York
Ektefelle James Newton Howard
Samboer Peter Gabriel
Far Lewis Arquette
Nasjonalitet USA
Utmerkelser BAFTA Award for Best Actress in a Supporting Role
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Rosanna Lauren Arquette (født 10. august 1959 i New York) er en amerikansk skuespillerinne, filmregissør og filmprodusent.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Arquette ble født i New York, hennes far var skuespilleren Lewis Arquette, og hennes farfar var skuespiller og komiker Cliff Arquette. Hun har også skuespillersøsken i Patricia, David, Richmond og Alexis Arquette.

I 1963 flyttet Arquettes familie til Chicago, der faren var manager for et teater i flere år. Da Rosanna var 11 år gammel flyttet foreldrene hennes til en kommune i Front Royal i Virginia. Arquette gjorde det ikke spesielt bra på skolen, og i 1974 haiket hun tvers over landet sammen med tre eldre tenåringer, for til slutt å ende opp i San Francisco. I San Francisco arbeidet hun på diverse opplevelsesparker før hun fikk sin profesjonelle teaterdebut den 27. mai 1977, da hun hadde en rolle i Story Theatre-musikalen Ovid's The Metamorphoses på Melrose Place i Los Angeles.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I Hollywood fikk hun sine første roller som tenåringer med problemer. Noen få år senere fikk hun mer modne roller. I tillegg til kinofilmer har Arquette opptrådt i TV-filmer. I 1982 mottok hun en nominasjon til en Emmy-pris for TV-filmen The Executioner's Song. Senere har hun spilt i flere kinofilmer og TV-filmer, og hun har arbeidet med noen av de mest anerkjente filmregissørene over de siste 20 årene.

Arquettes første hovedrolle var i John Sayles' Baby It's You, en kritikerrost film som hadde få besøkende i kinosalene. Hun var også med i filmern som Jakten på Susan, Natt på Mannhattan og Spill med døden.

I 1989 fikk hun tilbud fra Martin Scorsese om en rolle i New York Stories. Siden den gang har Arquette opptrådt, med få unntak, i en eller flere filmer hvert år, og enkelte av dem har mottatt stor interesse og gode kritikker, slik som Pulp Fiction og David Cronenberg-filmen Crash.

I 1990 opptrådte Arquette naken i Playboys septembernummer, selv om hun hverken visste om bildene eller hadde godkjent dem.[1]

Arquette er mest kjent for sin karriere som skuespiller, men i løpet av de siste årene har hun også utvidet til regi. Nylige filmer som hun har regissert inkluderer dokumentarene Searching for Debra Winger (2002) og All We Are Saying (2005), i begge filmene arbeidet hun både som produsent og regissør[2]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Arquette giftet seg da hun var 19 år gammel med regissør og komponist Tony Greco. De to tok ut skilsmisse i oktober 1980.[3] I 1986 giftet hun seg med komponist James Newton Howard, men også dette ekteskapet endte i skilsmisse. En periode var hun samboer med Peter Gabriel.

I 1993 giftet hun seg med restauranteier Jon Sidel. Ett år senere fødte hun en datter, Zoe Blue Sidel. Arquette arbeidet i denne perioden intensivt, og var sjelden hjemme, noe som igjen førte paret til skilsmisse.

I det siste har Arquette gått ut og reklamert for oppmerksomhet rundt bryskreftsaken, mens hun fortsatt arbeider som skuespiller og regissør. I filmen Searching For Debra Winger intervjuet hun flere kjente skuespillerinner (for det meste mellom 30 og 60 år gamle) for å finne ut om det var praktisk mulig for en arbeidende skuespillerinne å samtidig ha en familie.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Arquette på filmfestivalen i Cannes i 2002

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rosanna still upset abour Playboy spread». contactmusic.com. 12. mai 2005. Besøkt 30. august 2006. 
  2. ^ «Filmografi på IMDb». Besøkt 30. august 2006. 
  3. ^ «Biografi på IMDb». Besøkt 30. august 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]