Miriam Margolyes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miriam Margolyes
Miriam Margolyes 2008.jpg
FødtMiriam Margolyes
18. mai 1941 (78 år)
Oxford[1]
Utdannet ved Newnham College, Oxford High School
Beskjeftigelse Skuespiller, stemmeskuespiller, komiker, teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia, Australia (2013–)
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen
Aktive år1965
Nettstedhttp://www.miriammargolyes.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Miriam Margolyes (født 18. mai 1941 i Oxford, England) er en engelsk skuespiller og artist.

Hennes tidligste roller som skuespiller var i oppsetninger på teater og hun hadde flere biroller i filmer og på fjernsyn der hun vant en BAFTA Award for hennes rolle i filmen The Age of Innocence fra 1993. Med sin særegne stemme, fikk Margolyes først anerkjennelse for hennes arbeid som en artist og sanger. Hun spilte inn en myk-porno film som heter Sexy Sonia: Leaves from my Schoolgirl Notebook. Hun arbeidet også sammen med teatergruppen Gay Sweatshop og hun ga kommentarer under den japanske TV-serien The Water Margin.

Margolyes sin første store rolle i en film var som Elephant Ethel i Stand Up, Virgin Soldiers (1977). Hun høstet strålende kritikker for hennes rolle som Flora Finching i 1988 i filmen Little Dorrit. På amerikansk fjernsyn, hadde hun en av hovedrollene i den kortlivede situasjonskomedie Franny's Turn fra 1993 som ble vist på CBS Television. I 1993 vant hun en BAFTA Award innen kategorien Beste kvinnelige birolle for hennes rolle som Fru Mingott.

Margolyes begynte å bli lagt merke til et mye yngre publikum da hun spilte som tante Sponge i James and the Giant Peach, hun har også gitt stemmen til Glow Worm i den samme filmen. På denne tiden, hadde hun også en rolle i de animerte reklamefilmene for Cadbury's Carmel barer og hun ga stemmen til den snakkende hunden i den animerte filmen Babe. Hun spilte Professor Sprout i filmen Harry Potter And The Chamber Of Secrets i 2002.

I 1980 hadde hun opptredener i Blackadder der hun spilte mot Rowan Atkinson. Hun var en av de opprinnelige skuespillerne i London-produksjonen av musikalen Wicked i 2006 der hun spilte karakteren Madame Morrible der hun spilte mot Idina Menzel, en rolle som hun også spilte på Broadway-teateret i 2008. Margolyes vil gjenta sin rolle som professor Sprout i den kommende filmen Harry Potter og Dødstalismanene: Del 2 som planlagt å komme ut i 2011. Hun hadde en rolle i BBC-dokumentaren University Challenge: The Story So Far. Hun har uttalt sin intensjon om å bli en australsk statsborger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 12. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]