Hedevig Christine Paus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hedvig Christine Paus»)
Hedevig Christine Paus
Hedevig Christine Paus
Født29. okt. 1763Rediger på Wikidata
Lårdal
Død7. mars 1848Rediger på Wikidata (84 år)
Porsgrunn
EktefelleJohan Andreas Altenburg
FarCornelius Paus
SøskenOle Paus
BarnMarichen Altenburg
NasjonalitetNorge

Hedevig Christine Paus (født 29. oktober 1763 på Bjåland i Lårdal, død 7. mars 1848 i Porsgrunn) var dikteren Henrik Ibsens mormor. Hun var gift med skipsreder og kjøpmann i Skien Johan Andreas Altenburg.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun tilhørte slekten Paus og var datter av skoginspektør i Øvre Telemark Cornelius Paus og Christine Falck. Hun var søster av skipsfører, skipsreder og proprietær Ole Paus og av Martha Paus (1761–1786), gift med skipsreder og trelasthandler Hans Jensen Blom.[1]

Hedevig Paus (nr. 3 f.v.) sammen med ektemannen Johan Andreas Altenburg, datter Marichen Altenburg (lengst t.h.) og nevøen Henrik Johan Paus (nr. 2 f.v.). Silhuett, 1810-tallet.

I 1794 ble hun gift med skipskaptein Johan Andreas Altenburg, som tidlig sluttet å seile og slo seg ned som skipsreder og kjøpmann i Skien. På begynnelsen av 1800-tallet var Altenburg-familien en av de rikeste handelsfamiliene i havnebyen Skien. Johan Andreas Altenburg «hadde eiendommer til en verdi av mellom tyve og tredve tusen riksdaler, deriblant et stort palé, et brennevinsbrenneri på Lundetangen, som var det nest største i fylket, samt en gård på landet i Århus og to skip som gikk i trelastfart.»[2]

Ektemannen døde i 1824 og året etter giftet datteren Marichen Altenburg seg med Knud Ibsen. Hedevig lot da verdiene gå over til datteren, og i tråd med tidens lover ble de svigersønnens eiendom. Formuen gjorde det mulig for Knud Ibsen å etablere seg som en av Skiens mest velstående kjøpmenn på slutten av 1820-tallet og begynnelsen av 1830-tallet. Knud Ibsen var stesønn av hennes bror Ole Paus. En av brorens sønner, og Knuds halvbrødre, Henrik Johan Paus, ble selv oppfostret av Hedevig og Johan Andreas Altenburg. Familiene Paus, Altenburg og Ibsen var derfor svært tett og komplisert sammenvevd, og ekteskapet mellom Marichen og Knud har blitt beskrevet som «et perfekt familiearrangement».[3] Hedevig Paus var mormor til Henrik Ibsen og Hedvig Ibsen, som ble oppkalt etter henne.

Henrik Ibsen oppkalte mange litterære skikkelser etter familiemedlemmer, og gav mormorens (og søsterens) navn til skikkelsen «Hedvig Ekdal» i Vildanden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Høgvoll, Arvid; Bærland, Ruth (1996). Henrik Ibsen: herregårder, kammerherrer, godseiere og proprietærer : brokker av en slektshistorie.
  2. ^ Robert Ferguson, Henrik Ibsen; mellom evne og higen, Cappelen, 2006, ISBN 978-82-02-23875-9, s. 16-17
  3. ^ Joan Templeton, Ibsen's women, Cambridge University Press, 1997, p. 1ff.