Bernhard Paus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For farfaren med samme navn, se Bernhard Cathrinus Pauss. For fetteren, se Bernhard Paus (1909–1970)
Bernhard Paus som stormester i Frimurerordenen, malt av Agnes Hiorth. Slektsvåpen øverst til høyre.

Bernhard (Cathrinus) Paus (født 9. november 1910 i Christiania, død 9. februar 1999 i Agadir) var en norsk lege og ortopedisk kirurg, dr.med., offiser (oberstløytnant), humanitærarbeider og stormester i Den Norske Frimurerorden fra 1969 til 1990. Han deltok i humanitær innsats under både vinterkrigen og Koreakrigen, og var bl.a. sjefkirurg ved Norwegian Mobile Army Surgical Hospital (NORMASH), legesjef i Forsvarets sanitet, formann i Norsk Militærmedisinsk Forening, president i Nordisk ortopedisk forening og administrerende overlege (direktør) for Martina Hansens Hospital. Sammen med ektefellen Brita Collett Paus brakte han hospicekonseptet til Norge.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte «Drammens-grenen» av slekten Paus, og var sønn av kirurg, sykehusdirektør og president i Norges Røde Kors Nikolai Nissen Paus og Sofie Amalie Brandt Ødegaard. Han var oppkalt etter sin farfar, cand.theol. Bernhard Cathrinus Paus. Hans morfar var oberst Vilhelm Christian Marius Ødegaard og han var bl.a. oldebarn av godseier Benjamin Wegner og trelasthandler Frederik Julius Holst.

Han ble gift 23. april 1937 med Brita Collett, datter av brukseier Axel Collett (medeier i Firma Albert Collett) og Lucie Trozelli Krefting. De hadde seks barn, blant dem statssekretær Lucie Paus Falck, konsernsjef Nikolai Bent Paus og kirurg Albert Collett Paus.

Hans bror, cand.jur. Vilhelm Paus, var gift med Britas søster, Anne Collett. Hans et år eldre fetter, industrilederen Bernhard Paus, hadde samme navn som ham.

Utdannelse og karriere[rediger | rediger kilde]

Sjefkirurg ved NORMASH og legesjef i Forsvarets sanitet Bernhard Paus i Korea under Koreakrigen

Han tok examen artium i 1927, medisinsk embedseksamen ved Det Kgl. Frederiks i 1936, ble spesialist i generell kirurgi i 1946 og i ortopedisk kirurgi i 1953. I 1964 ble han dr. med. ved Universitetet i Oslo med avhandlingen Treatment for tuberculosis of the spine.

Han deltok som lege under vinterkrigen i Finland i 1939/1940, krigen i Norge i 1940, som kirurg og sjefkirurg ved Norwegian Mobile Army Surgical Hospital (NORMASH) under Koreakrigen i 1951 (major) og 1953 (oberstløytnant), og deretter som overlege ved det skandinaviske sykehuset i Seoul, National Medical Center (NMC), fra 1958 til 1960. Bernhard Paus hjalp mange hardt skadede koreanere med medisinsk hjelp og til et nytt liv i Norge. Han introduserte også Korea til vestens medisin og tok initiativer til moderne sykehusbygging. Norsk-koreaneren Lee Chul-ho har i intervjuer trukket frem Bernhard Paus og Trygve Lie som de to nordmenn som har gjort mest for Korea.

Fra 1951 til 1958 var han legesjef ved Forsvarets sanitet. Han var formann i Norsk Militærmedisinsk Forening 1954–55.

Han var administrerende overlege (direktør) ved Martina Hansens Hospital i Bærum fra 1964 til 1980. Paus var president i Nordisk ortopedisk forening fra 1974 til 1976. Han var styreformann for Statens fysioterapiskole og medlem av styret for det skandinaviske sykehuset i Seoul og styret for Martina Hansens Hospital. Han var formann for Norske Koreaveteraners Forening fra starten i 1978. Han var norsk styremedlem i den internasjonale ortopediske forening fra 1968 til 1978.

Humanitært og samfunnsmessig engasjement[rediger | rediger kilde]

Hans kone Brita Collett Paus startet Fransiskushjelpen i Norge som han var tilsynslege for fra 1980 til 1993, og ekteparet Paus bragte dermed hospicebevegelsen til Norge. Bernhard Paus og Fransiskushjelpen var blant pionerer når det gjaldt smertebehandling i Norge.

Han var stormester i Den Norske Frimurerorden fra 1969 til 1990, som etterfølger etter høyesterettsdommer Anton Cathinco Stub Holmboe. Under hans 21 år som Frimurerordenens stormester og høyeste styrer økte medlemstallet til nærmere 20 000. Han gjorde ordenens lover offentlig tilgjengelige og avskaffet også blodblandingen i forbindelse med de høyeste ordensseremoniene. Hans riddernavn i Frimurerordenen var «Eques (a) Juvenci et Stellae» (ridder av oksen og stjernen, etter familievåpenet). Hans valgspråk var «magna est Veritas et praevalebit» («stor er Sannheten og måtte den seire»).

I 1974 opprettet han et stipend ved Universitetet i Oslo som ble utdelt til arbeidet for å fremme gjensidig aktelse og forståelse mellom mennesker.

Kunstneriske portretter[rediger | rediger kilde]

Det finnes bl.a. et maleri av ham av Agnes Hiorth.[1]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Treatment for tuberculosis of the spine : anti-tubercolosis drugs in conjunction with radical operation and short hospitalization with no enforced recumbency or immobilization (doktorgradsavhandling), Universitetsforlaget 1964

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pedersen, Lorentz Ulrik, Norge i Korea : norsk innsats under Koreakrigen og senere, Huitfeldt, 1991
  • «Bernhard Paus», i Store norske leksikon, Oslo, Kunnskapsforlaget

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bernhard Cathrinus Paus», i Terje Helsingeng (red.), Stormesteren, Den norske frimurerorden, 2005, ISBN 82-996484-1-6, s. 166