Cornelius Povelsson Paus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cornelius Povelsson Paus
Født1662
Hjartdal prestegård i Hjartdal
Død1723
Håtveit i Lårdal
BeskjeftigelseSorenskriver i Øvre Telemarken vestfjelske sorenskriveri (1696–1723)
Utdannet vedKøbenhavns Universitet
EktefelleValborg Jørgensdatter Ravn
FarPovel Pedersson Paus
MorIngrid Corneliusdatter Trinepol
SøskenHans Povelsson Paus
BarnPaul Corneliussen Paus
NasjonalitetNorge
Våpenskjold
Cornelius Povelsson Pausʼ våpenskjold
Sorenskriver Cornelius Paus' våpen, tegning av Hans Krag i Norsk heraldisk mønstring

Cornelius Povelsson Paus (født 1662 på Hjartdal prestegård i Hjartdal, død februar 1723 på Håtveit i Lårdal) var en norsk jurist og sorenskriver i Øvre Telemarken vestfjelske sorenskriveri fra 1696 til 1723.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Skifteprotokoll for Øvre Telemarken fra Cornelius Paus' tid

Cornelius Povelsson Paus tilhørte slekten Paus og var sønn av sogneprest i Hjartdal Povel Pedersson Paus og Ingrid Corneliusdatter Trinepol fra Skien. Han ble født noe over midtsommers 1662 og ble døpt 17. august samme år av farens prestekollega og nære venn, prosten Sakarias Jonsson Skancke. Han var oppkalt etter sin morfar, trelasthandler i Skien Cornelius Jansen Trinepol, og var bror av presten Hans Povelsson Paus. Han ble gift med Valborg Jørgensdatter Rafn (1673–1726), datter av sorenskriver i Øvre Telemark Jørgen Hansen Rafn og Margrethe Fredriksdatter Blom.

Sorenskriver Cornelius Paus' våpen, tegning av Hans Krag i Norsk heraldisk mønstring

Han fikk sin første undervisning av faren, som gikk for å være en svært lærd og tenksom personlighet. Han var senere elev ved Oslo katedralskole og studerte deretter ved Københavns Universitet. Han var først edsvoren fullmektig hos svigerfaren, og ble utnevnt av kong Christian V til svigerfarens etterfølger som sorenskriver 21. august 1696 etter anbefaling fra svigerfaren og amtmann Henrik Nilsen Adeler. Han satt i embedet til sin død i februar 1723.[1] Han og hans sorenskriverkollega i Nedre Telemark Marcus Hanssen fikk i 1714 etter søknad til kong Frederik IV delt Øvre Telemarken østfjelske mellom seg. Han var den andre i rekken i «et av de mest markante sorenskriverdynastier» i Norge, og ble etterfulgt i embedet av sin nevø Peder Hansson Paus.[2]

Cornelius Paus førte et våpen med en villmann med klubbe; en tegning av våpenet av Hans Krag er gjengitt i boken Norsk heraldisk mønstring 1699–1730.[3]

Cornelius Paus var bl.a. far til prokurator Paul Paus (1697–1768), som var edsvoren fullmektig hos faren og en tid konstituert som sorenskriver, og som var gift med slektningen Martha Christophersdatter Blom. Cornelius Paus var også far til Hedvig Coldevin Paus (1711–1771), som var gift med sin fetter og farens etterfølger Peder Paus. Blant Cornelius Paus' etterkommere er Henrik Ibsen og Ole Paus.

Aner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blom, Andreas (1904). «Cornelius Povelsen Paus». Efterladte historiske optegnelser: særlig vedkommende Skien, Laardal og Kviteseid. Skien: [s.n.] s. 48–55. 
  2. ^ Hans Eyvind Næss (1991), «Fra tingskriver til dommer», i Hans Eyvind Næss (red.), For rett og rettferdighet i 400 år. Sorenskriverne i Norge 1591–1991, s. 40. Oslo: Justis- og politidepartementet.
  3. ^ Hans Krag (1955). Norsk heraldisk mønstring 1699–1730, bd. I.
Forgjenger:
 Jørgen Hansen Ravn
(Svigerfar) 
Sorenskriver i Øvre Telemarken
vestfjelske sorenskriveri

(1696–1723)
Etterfølger:
 Peder Hansson Paus
(Nevø)