Cornelius Jansen Trinepol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cornelius Jansen Trinepol
Cornelis' far raadmand Jaen/Joen Trinepols navn med signatur øverst til høyre. Fra altertavlen i Mælum kirke
Født4. aug. 1611Rediger på Wikidata
Død4. aug. 1678Rediger på Wikidata (67 år)
BeskjeftigelseTrelasthandler, rådmann Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Cornelius Jansen Trinepol (født 4. august 1611 i Skien, død 4. august 1678 i Skien) var en norsk trelasthandler, sagbrukseier og rådmann i Skien.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av borgermester i Skien Jan Corneliussen Trinepol (d. 1660) og Karen Giertsdatter (1585–1611), som bl.a. var etterkommer av Jørgen von Ansbach. I likhet med faren eide han Mæla gård. Faren kom trolig fra Nederland; ifølge Skiens historie var Jan Trinepol sønn av Cornelis Jansen, en skipper fra den hollandske byen Hoorn. I boken Slekten Bomhoff (1950) skrev Elisa Tandberg at Jan Corneliussen Trinepols fornavn tydet på at familien kom fra Nederland, men at undersøkelser i riksarkivet i Nederland indikerte at navnet Trinepol var ukjent som steds- eller personbetegnelse i Nederland, og lanserte hypotesen om at navnet til syvende og sist kunne stamme fra Trinitapoli i Sør-Italia.[1] Senere har slektsnavn med skrivemåtene Trinepol, Trijnepol og Trijnepoll blitt funnet i arkiver i småbyen Borculo i Gelderland i 1695 og 1717.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Han var gift to ganger og begge ektefellene stammet også fra Jørgen von Ansbach. I første ekteskap var han gift med Anne Iversdatter (1605–1642), datter av trelasthandler og rådmann i Skien Iver Christensen (se Morland) og Margrethe von Ansbach, en datter av Jørgen von Ansbach.

I andre ekteskap var han gift med Karen Henriksdatter Friis (1625–1695), som tilhørte adelsslekten Friis til Landvik og som var datter av godseier mm. Henrik Jacobsen Friis og Maren Engelsdatter, en datter av lagmann mm. i Skien Engel Jensen og Karen von Ansbach, som igjen var datter av Jørgen von Ansbach. Datteren Ingerid Corneliusdatter Trinepol (1632–1694) var gift med sogneprest i Hjartdal Povel Pedersson Paus (1625–1682), og Cornelius Trinepol er oppkalt blant deres etterkommere frem til vår tid. Cornelius Trinepols mest berømte etterkommer er Henrik Ibsen, hvis mor Marichen Cornelia Martine Altenburg var oppkalt etter Cornelius Trinepol (dvs. etter sin morfar Cornelius Paus, som hadde navnet fra farfaren Cornelius Paus, som hadde navnet fra morfaren Trinepol).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Elisa Tandberg (1950). Slekten Bomhoff. Oslo: I Grøndahl. s. 12.