Christopher Paus (1943)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christopher Paus
Født14. juli 1943Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseSkipsreder, investor Rediger på Wikidata
Utdannet vedSjøkrigsskolen
EktefelleCecilie Paus
FarPer Paus
MorHedevig Wedel-Jarlsberg
SøskenPeder Paus
BarnPontine Paus
Olympia Paus
NasjonalitetNorge

Christopher Paus (født 14. juli 1943) en norsk skipsreder og investor bosatt i London.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han tilhører «Skiensgrenen» av slekten Paus og er sønn av stålgrosserer Per Paus og Hedevig Wedel-Jarlsberg, og er barnebarn av hoffsjef Peder Anker Wedel-Jarlsberg. Han er utdannet sjøoffiser ved Sjøkrigsskolen og har mastergrad i finans fra University of Wisconsin–Madison.

I 1972 ble han gift med Cecilie Wilhelmsen, datter av skipsreder Tom Wilhelmsen.[1] Ektefellen og hennes søsken overtok som hovedeiere av rederiet Wilh. Wilhelmsen etter faren i 1978. Christopher og Cecilie Paus flyttet fra Norge i 1972, først til Athen og i 1979 til London, der de har bodd siden. Han hadde lederstillinger innen skipsfart i Citibank, bl.a. som sjef for nordeuropeisk skipsfart ved Citibanks kontor i Pireus og siden som visepresident ved Citibank London, før han etablerte seg som selvstendig investor i skipsfarts- og petroleumsvirksomhet gjennom firmaet Pausco med kontor i Oslo og London.

I 1986 overtok han vel 40% av aksjene i det tradisjonsrike rederiet Herness Shipping.[2] Han har blant annet vært storaksjonær og styremedlem i Scorpion Offshore,[3] og eier investeringsselskapet Pausco sammen med sin familie. Han har vært største eier av oljeriggselskapet Seajacks.[4] Han har vært medlem av representantskapet i Wilh. Wilhelmsen.[5]

Christopher Paus er bror av petroleumsinvestoren Peder Paus og Cornelia Paus; søskenene overtok den nå fredede eiendommen Esviken i Asker fra sine foreldre, men solgte den til Asker kommune i 1999.[6] Han er far til designeren og forretningskvinnen Pontine Paus og forretningskvinnen Olympia Paus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten 25. mai 1972 s. 10
  2. ^ «'Impulsløst' tross omsetningshopp», Aftenposten, morgen, 23.07.1986, s. 10
  3. ^ Paus kjøper Scorpion-aksjer, Hegnar.no
  4. ^ Seajacks kan bli solgt, E24
  5. ^ «W.W. dropper aksjeutbytte», Norges Handels og Sjøfartstidende 3. juni 1986 s. 10
  6. ^ Historie, esviken.no