Hedevig Christine Paus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den opprinnelige Hedvig. Henrik Ibsens mormor Hedvig Christine Paus
Silhuett av Altenburg-familien fra slutten av 1810-tallet. På bildet Marichen Altenburg lengst til høyre, hennes foreldre Hedevig Christine Paus og Johan Andreas Altenburg i midten, og Knud Ibsens bror og Marichens fetter Henrik Johan Paus til venstre

Hedevig (Christine) Paus (født 29. oktober 1763Kongsberg, død 1848) var dikteren Henrik Ibsens mormor, og tilhørte det såkalte handelspatrisiatet i Skien på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet.

Hun var datter av holzførster (skoginspektør) i Øvre Telemark Cornelius Paus (d. 1799) og Christine Falck. Hun var søster av skipsreder og proprietær Ole Paus og av Martha Paus (1761-1786), gift med skipsreder og trelasthandler Hans Jensen Blom.[1] I 1794 ble hun gift med skipskaptein Johan Andreas Altenburg. På begynnelsen av 1800-tallet var Altenburg-familien en av de rikeste handelsfamiliene i havnebyen Skien. Johan Andreas Altenburg «hadde eiendommer til en verdi av mellom tyve og tredve tusen riksdaler, deriblant et stort palé, et brennevinsbrenneri på Lundetangen, som var det nest største i fylket, samt en gård på landet i Århus og to skip som gikk i trelastfart.»[2] Ektemannen døde i 1824 og året etter giftet datteren Marichen Altenburg seg med Knud Ibsen. Hedevig lot da verdiene gå over til datteren, og i tråd med tidens lover ble de svigersønnens eiendom. Formuen gjorde det mulig for Knud Ibsen å etablere seg som en av Skiens mest velstående kjøpmenn på slutten av 1820-tallet og begynnelsen av 1830-tallet. Knud Ibsen hadde blitt oppfostret hos hennes bror Ole Paus, som moren Johanne Plesner var gift med i annet ekteskap. En av Ole Paus' og Johanne Plesners sønner, Henrik Johan Paus (dvs. halvbror av Knud Ibsen), ble selv oppfostret av Hedvig og Johan Andreas Altenburg. Familiene Paus, Altenburg, Plesner og Ibsen var derfor svært tett og komplisert sammenvevd, og ekteskapet mellom Marichen og Knud har blitt beskrevet som «et perfekt familiearrangement».[3] Robert Ferguson skriver at Henrik Ibsen fra barndommen var fascinert av sine foreldres «merkelige nesten-incestuøse ekteskap»; Ibsen behandlet temaet ekteskap mellom nære familiemedlemmer i en rekke skuespill, bl.a. Gengangere og Rosmersholm.[4]

Henrik Ibsen oppkalte mange litterære skikkelser etter familiemedlemmer. Pikenavnet Hedvig forekommer i Vildanden.

Hedevig Paus var oppkalt etter Hedevig Coldevin Corneliusdatter Paus (f. 1711), datter av sorenskriver i Øvre Telemark Cornelius Paus (1662–1723). Hedevig Paus var gjennom ekteskap også navnet til Hedevig Paus f. Wedel-Jarlsberg (f. 1913), som var gift med en etterkommer av Hedevig Christine Paus' bror.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Høgvoll, Arvid; Bærland, Ruth (1996). Henrik Ibsen: herregårder, kammerherrer, godseiere og proprietærer : brokker av en slektshistorie.
  2. ^ Robert Ferguson, Henrik Ibsen; mellom evne og higen, Cappelen, 2006, ISBN 978-82-02-23875-9, s. 16-17
  3. ^ Joan Templeton, Ibsen's women, Cambridge University Press, 1997, p. 1ff.
  4. ^ Ferguson s. 280