Herresta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Herresta, 2016
Kammerherre og greve Christopher Tostrup Paus (1862–1943). Maleriet henger på Herresta.

Herresta, tidligere også skrevet Herrestad, er et gods i Toresunds sogn i Södermanlands län i Sverige, vakkert beliggende ved Herrestaviken utenfor Mariefred (ikke langt fra Stockholm). Herrestaviken var tidligere forbundet med Mälaren. Godset omfatter Herresta säteri (setegård) og eies i dag av medlemmer av den norske slekten Paus.[1] Det er et av de største godsene i Södermanlands län. I dag drives det en variert virksomhet på godset, med bl.a. 4 700 daa dyrket mark og 600 daa naturbeite, sauedrift, entreprenørvirksomhet, utleie av fast eiendom, såkornproduksjon og stalldrift.

Kammerherre, greve og landshøvding i Uppsala Johan (Jean) Georg Lillienberg (1713–1798), malt av Lorens Pasch d.y.

Godset ble tidligere eid av bl.a. admiral og landshøvding i Södermanlands län Jonas Fredrik Örnfelt (1674–1733), som i 1718 førte opp den nåværende hovedbygningen ved bruk av russiske krigsfanger og som ble utnevnt til friherre i 1719. Godset ble senere overtatt av Johan (Jean) Georg Lillienberg (1713–1798), som bl.a. var kammerherre, riksdagsmedlem og landshøvding i Uppsala, og som ble utnevnt til greve i 1778. Lillienberg utvidet gården betydelig. I 1810 ble godset solgt til den rike Stockholmsgrossereren Carl Adolph Grevesmühl (1744–1827). Hans etterkommere solgte godset til pavelig kammerherre Christopher Tostrup Paus (1862–1943) i 1923, som ble utnevnt til greve av pave Pius XI samme år. Christopher Paus eide tidligere godset Narverød i Tønsberg og Trystorp i Närke, og bodde mye av tiden i Roma. Han var barnløs, og solgte i 1938 Herresta til sin yngre slektning Herman (Christopher) Paus (1897–1983), som både var hans tremenning på farssiden og sønn av hans kusine på morssiden, Elise Schaft Gjør (datterdatter av Christopher Henrik Holfeldt Tostrup). Herman Paus var gift med grevinne Tatiana Tolstoy, datter av Lev Tolstoj d.y. (f. 1869) og barnebarn av Leo Tolstoj. Denne linjen av Paus-slekten eier i dag gården. I tillegg til å være etterkommere etter Leo Tolstoj er denne grenen av Paus-slekten i nær slekt med Henrik Ibsen. I Christopher Tostrup Paus' tid kom en større portrettsamling til gården, og bl.a. et maleri av ham selv henger der fortsatt.

Pr. 1907 omfattet godset Herresta säteri og 13 andre gårder, totalt 15 mtl, og ble taksert til 409 900 svenske kroner. I tillegg til hovedbygningen omfatter bygningsmassen to sidefløyer foran hovedbygningen, fire mindre bygninger på motsatt side mellom hovedbygningen og sjøen, samt en rekke bygninger for de ansatte på godset og driftsbygninger. Mange av bygningene er utleid.

Godset drives nå av Herman Paus' og Tatiana Tolstoys sønnesønn, Fredric Christopherson Paus.

Eiere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Herresta, Nordisk familjebok, 1904–1926

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]