Rosmersholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosmersholm
Rosmersholm
Forfatter(e)Henrik Ibsen
Språknorsk, bokmål
Tilblivelse1886
Utgitt1886
Uroppføringjanuar 1887[1]
Bokomslag for Henrik Ibsens Rosmersholm, København, Gyldendal, 1886

Rosmersholm er et drama av Henrik Ibsen. Stykket ble utgitt av det danske forlaget Gyldendal i 1886 og hadde urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 17. januar 1887. Mange kritikere regner Rosmersholm som Ibsens mesterverk, ved siden av Vildanden.[2] Rosmersholm har blitt beskrevet som et av Ibsens mest sammensatte og mangetydige skuespill. Det inneholder både psykologiske og politiske aspekter, og er et skjebnedrama som ender i undergangen.

Handling og betydning[rediger | rediger kilde]

Skuespillet foregår på Rosmersholm, som beskrives som «en gammel herregård i omegnen af en liden fjordby i det vestlige Norge». I skuespillet møter man den aristokratiske eieren av Rosmersholm, den tidligere sognepresten Johannes Rosmer og hans samleverske Rebekka West. Johannes Rosmer er den siste i en gammel slekt av prester og offiserer som nyter stor respekt i distriktet. Hans hustru Beate har tatt livet av seg ved å kaste seg i en foss like ved herregården før stykket begynner. Et viktig tema er hvordan livene til Johannes og Rebekka ble et tomt skall etter dette.

Som formulert av protagonisten Rosmer er skuespillets tema sosiale og politiske endringer, som innebærer at de tradisjonelle herskende klasser gir avkall på å påtvinge resten av samfunnet sine idealer.[3] Skuespillets umoralske, eller amoralske, «fritenkende», heltinne, Rebekka, setter seg fore å underminere Rosmers religiøse og politiske anskuelser, fordi han er en innflytelsesrik person i samfunnet. Rebekka har ikke bare gitt opp kristendommen, men også hele dens etiske system.[4]

Rosmer oppdager senere at Rebekka har manipulert Beate til å ta sitt eget liv, noe Rebekka etter hvert tilstår. På slutten ber Rosmer Rebekka om å gifte seg med ham, og begge kaster seg i fossen fra det samme stedet som Beate gjorde det.[5]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ibsen brukte ofte sitt barndomsmiljø og slektninger som modeller for personer, miljøer, motiver og hendelser i sine skuespill, og dette gjaldt også Rosmersholm. Jon Nygaard skriver at tapet av livsgleden er et underliggende tema for flere av Ibsens skuespill, herunder Rosmersholm, der «de dødes og embetsaristokratiets ånd [hviler] over prestegården [og] det rosmerske livssyn adler – men det dreper lykken». Et hovedtema i Rosmersholm og andre skuespill var ifølge Nygaard «livsgleden som gikk tapt – og den nye puritanske embetsmannsstaten som kom. Det var embetsmanns- og forvalterånden fra Øvre Telemark, familien Paus».[6]

Flere stor- og herregårder er sagt å ha inspirert Ibsens Rosmersholm. Storgården Solnør i Skodje kan ha vært en av flere inspirasjoner til Rosmersholm.[7] Solnør tilhørte Ludvig Daae, Suzannah Ibsens søskenbarn, som Ibsen selv besøkte på reisen sommeren 1862. En annen gård som blir sagt å være forbilde for Rosmersholm er Moldegård i Molde.[8]

Rollene[rediger | rediger kilde]

 • Johannes Rosmer, eier av Rosmersholm, forhenværende sogneprest
 • Rebekka West, i huset hos Rosmer
 • Rektor Kroll, Rosmers svoger
 • Ulrik Brendel
 • Peder Mortensgård
 • Madam Helseth, husholderske på Rosmersholm

Handlingen foregår på Rosmersholm, en gammel herregård i omegnen av en liten fjordby i det vestlige Norge.

Visningshistorie[rediger | rediger kilde]

Rosmersholm hadde urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 17. januar 1887. To måneder seinere fant første oppsetning i utlandet sted – ved Stora Teatern i Göteborg – og innen utgangen av året var stykket oppført i Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. Repertoardatabasen på ibsen.net har pr. 15.10. 2006 registrert til sammen 179 oppsetninger av Rosmersholm.

Stykket har tre ganger blitt dramatisert for NRK Fjernsynsteatret

Sitater[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ https://snl.no/Rosmersholm; Store norske leksikon.
 2. ^ McFarlane, James (1999). «Introduction». I: Ibsen, Henrik, An Enemy of the People; The Wild Duck; Rosmersholm. Oxford World Classics. Oxford, England: Oxford University Press. s. ix. ISBN 0192839438, ISBN 9780192839435.
 3. ^ Agate, James (1926-10-01). "Rosmersholm". The Sunday Times
 4. ^ Krutch, Joseph Wood (1953). "Modernism" in modern drama, a definition and an estimate. Ithica, NY: Cornell University Press. p. 15.
 5. ^ Merete Morken Andersen, Ibsenhåndboken, Gyldendal Norsk Forlag, 1995
 6. ^ Nygaard, Jon (2012). «Henrik Ibsen og Skien: «... af stort est du kommen, og till stort skalst du vorde engang!»». Bøygen. 24 (1): 81–95. 
 7. ^ Kona til Ibsen påverka Ibsens drama Apollon (Forskningsmagasinet UiO), 1. oktober 2007.
 8. ^ Moldegård

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tilgjengelig for norske IP-adresser[rediger | rediger kilde]

litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.