Grüners gate (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grüners gate
Parkteatret i Grüners gate
(adresse Olaf Ryes plass 11)
Basisdata
NavnGrüners gate (1a16b)
LandNorge
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1864
Navnebakgrunnfamilien Grüner
TilstøtendeMarselis' gate, Fossveien, Steenstrups gate, Markveien, Olaf Ryes plass, Thorvald Meyers gate, Toftes gate, Sofienbergparken

Kart
Grüners gate
59°55′24″N 10°45′30″Ø

Gruners gate finnes i Fredrikstad.
Nordsiden av Grüners gate langs Olaf Ryes plass

Grüners gate er ei gate på Grünerløkka i Oslo. Den går fra Marselis' gate ved Akerselva til Toftes gate, der den fortsetter som en gangsti i Sofienbergparken. Gata er oppkalt etter familien Grüner, som eide store deler av området.

Gata starter ved «studentsiloen» på Nedre Foss (adresse Marselis' gate 24). Bebyggelsen er i stor grad leiegårder fra rundt 1900, tre til fem etasjer høye. Det første kvartalet har på sørsida en ballplass i tilknytning til parkområdet Grünerhagen.

Mellom Markveien og Thorvald Meyers gate ligger parken Olaf Ryes plass på sørsida. Her er også bydelens eneste skjenkested som bare har uteservering. På motsatt side av gata er det kafeer/restauranter i første etasje i alle gårdene. Fortauet er ekstra bredt og det er lagt til rette for uteservering. Området kalles ofte «Solsiden». Midt i kvartalet ligger Parkteatret, tidligere kino, nå pub og konsertlokale.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]