Panamax

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det er slusene som setter grensene for størrelsen på Panamax-skip.

Panamax (også kalt Panmax) er en betegnelse som brukes på de største skipene som kan passere gjennom Panamakanalen. Slusekamrene i kanalen er 305 meter lange (1 000 fot), 33,5 meter brede (110 fot) og 26 meter dype (85 fot). Med nødvendige sikkerhetsmarginer tillates skip som er opptil 294,13 meter lange, 32,31 meter brede og som stikker 12,04 meter dypt (tropisk ferskvann). For tankskip og tørrlasteskip har panamax-skip størrelser på 65–80 000 dvt. For cruiseskip opptil 90 000 brutto registertonn. Containerskip av panamax-størrelse kan frakte omkring 5 000 TEU (standard 20-fots containere).

Det finnes imidlertid en større betegnelse enn Panamax. At et skip er Post-panamax betyr at skip er for stort, og kan derfor ikke passere.

I 2007 begynte arbeidet med å utvide kanalen og å bygge nye og større sluser. Maksimal-størrelsen på skip som kan gå gjennom kanalen etter utvidelsen kalles New Panamax.

Lignende skipsbetegnelser basert på geografiske begrensninger finnes, som Suezmax (Suezkanalen), Capesize (så store at de må gå rundt Kapp det gode håp eller Kapp Horn), Kamsarmax og Newcastlemax (ut fra begrensningene i malmhavnen i henholdsvis Kamsar i Ekvatorial-Guinea og Newcastle i Australia).[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bulkskip», Store norske leksikon

Kilder[rediger | rediger kilde]