Jøtul (Harry Potter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En jøtul (originalt giant) er i Harry Potter-universet en slags morderisk kjempe. Jøtulene ble ifølge historien drevet vekk fra Storbritannia av trollmennene for lenge siden og har siden levd i fjerne fjelltrakter. Vi får først høre om jøtulene i fjerde bok (Harry Potter og Ildbegeret) da Gygrid forteller Madame Maxime at moren hans var en jøtul. Selv om det ikke står direkte i bøkene er det også klart at Madame Maxime er halvt jøtul.

I siste del av fjerde bok får Gygrid og Maxime et oppdrag av Albus Humlesnurr. I femte bok, (Harry Potter og Føniksordenen), forteller Gyrid om oppdraget, som gikk ut på at han og Maxime skulle forene de gode trollmennene og jøtulene. Voldemorts dødsetere kommer dem imidlertid i forkjøpet og de fleste jøtulene forener seg med ham.

Jøtulene som ikke forener seg med Voldemort gjemmer seg i grotter og huler i fjellet. Blant dem er Gygrids lillebror Gnurrg som Gygrid tar med seg tilbake til Galtvort og prøver å temme ham. Da Gygrid blir jaget vekk fra Galtvort prøver Harry, Ronny og Hermine å lære Gnurrg å snakke engelsk, noe som ser ut til å mislykkes.