Allan M. Cormack

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Allan MacLeod Cormack
Født23. februar 1924
Johannesburg, Sør-Afrika
Død7. mai 1998 (74 år)
Massachusetts, USA
av kreft
Utdannet ved Universitetet i Cape Town, St John's College
Beskjeftigelse Fysiker
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
American Physical Society
Utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1979), National Medal of Science (1990), Fellow of the American Physical Society
FagfeltFysikk
Kjent forComputertomografi
Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1979

Allan M. Cormack (født 23. februar 1924 i Johannesburg i Sør-Afrika, død av kreft 7. mai 1998 i Massachusetts i USA) var en sørafrikansk-amerikansk fysiker som i 1979 ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med Godfrey Hounsfield for sitt arbeid med røntgenstråling. Computertomografi er det han er aller mest kjent for.

Han tok en doktorgrad i fysikk ved University of Cape Town ved 1944 og utdannet seg innenfor krystallografi i 1945 ved det samme universitetet. Han var også en forsknings-student ved Cambridge University i Storbritannia mellom 1947 og 1949. Mens han studerte ved Cambridge, møtte han sin fremtidige kone som heter Barbara Seavey og som i likhet med Cormack var amerikansk fysikkstudent.

Etter å ha giftet seg med Barbara Seavey returnerte han til University of Cape Town tidlig i 1950 der han begynte med forelesninger. Etter et sabbatsår ved Harvard i 1956 og 1957 bestemte paret seg for å flytte til USA på permanent basis og Cormack ble professor ved Tufts University høsten 1957.

Selv om han i all hovedsak arbeidet med partikkelfysikk har han også lagt til rette for det teoretiske grunnlaget for CT-skanning. Dette arbeidet ble igangsatt ved University of Cape Town og i samarbeid med Groote Schuur Hospital tidlig i 1956.

Cormack ble amerikansk statsborger i 1966 og han var medlem av International Academy of Science. Han ble etter sin død den 10. desember 2002 tildelt den sørafrikanske Order of Mapungubwe i gull for sine fremragende prestasjoner som forsker og fordi han var med på utviklingen av den aller første CT-skanneren.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]