Martin Walser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Martin Walser foreleser i Tyskland i 2008.
Peter Lenk.

Martin Walser (født 24. mars 1927) er en prisbelønnet tysk forfatter, dramatiker, manusforfatter og samfunnsdebattant som er mest kjent for boka Ein Flugzeug über dem Haus und andere Geschichten (1955). Ei bok som også ble hans gjennombrudd som forfatter.

Uttalelser om nazismen og Holocaust[rediger | rediger kilde]

Den 11. oktober 1998 mottok han den prestisjetunge fredspris som deles ut av Den tyske bokhandlerforeningen. Overrekkelsen fant sted i Paulskirche i Frankfurt, og ved den anledning holdt fredsprisvinneren en tale slik tradisjonen tilsier.

Talen ble beskrevet som et retorisk mesterstykke, men initierte en ny runde i debatten om hvordan Tyskland i dag skal forholde seg til sin nazistiske fortid.

Walsers hovedbudskap var at det tyske folk måtte bli ferdig med sine skyldbetyngede minner om fortiden. Hans argumentasjon gikk ikke ut på å redusere eller benekte noen av de faktiske hendelser som hadde funnet sted. Han forsøkte heller ikke å relativisere Holocaust. Det Walser kritiserte, var hvordan tyskere selv stadig lot sin nazistiske fortid gripe inn i livsstil og begivenheter i nåtidens Tyskland. Han mente at det hadde skjedd en «ritualisering» slik at denne skyldbelagte fortid stadig kom i fokus ved nye minnesmerker, feiringer av begivenheter og pliktmessige påminnelser om Auschwitz.

Selv om nok mange tyskere syntes at han hadde et poeng, utløste talen også sterke motangrep, særlig fra liberalt og radikalt hold, og Ignatz Bubis – President i Det jødiske sentralråd i Berlin – anklaget Walser for antisemittisme. [1]

Familie[rediger | rediger kilde]

Martin Walser er far til skuespillerinnen Franziska Walser.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.