Carleton Gaidusek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel Carleton Gajdusek
Daniel Carleton Gajdusek 2bw.jpg
Født9. september 1923
Yonkers, New York
Død12. desember 2008 (85 år)
Tromsø, Norge
Beskjeftigelse Lege, virolog, biolog, antropologRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Rochester (–1943), Harvard Medical School (–1946)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av
6 oppføringer
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, National Academy of Sciences, Australian Academy of Science, American Academy of Arts and Sciences, Royal Academy of Medicine of Belgium, Vitenskapsakademiet for utviklingslandRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1976)
FagfeltMedisin
Kjent forPrioner

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1976

Daniel Carleton Gaidusek (født 9. september 1923, død 12. desember 2008) var en amerikansk lege og forsker.

Han var medmottaker (sammen med Baruch S. Blumberg) av Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1976 for deres felles arbeid med sykdommen Kuru, en meget farlig og smittsom sykdom som oftest settes i forbindelse med kannibalismePapua Ny-Guinea.

Bardon og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Gaiduseks far, Karol Gaidusek, var fra Smrdáky i Slovakia, og hans besteforeldre på morssiden var innvandrere fra Debrecen i Ungarn. De bodde i Yonkers i New York, hvor deres sønn Daniel ble født. Gaidusek var ferdig uteksaminert i 1943 fra Universitetet i Rochester (New York), hvor han studerte fysikk, biologi, kjemi og matematikk. Han fikk en MD fra Harvard University i 1946.

Han utførte postdoktor-forskning ved Columbia University, Caltech og Harvard før han ble innkalt for å fullføre militærtjenesten ved Walter Reed Army Medical Service Graduate School som en forsknings-metamorfose. Han holdt en stilling ved Institut Pasteur i Teheran mellom 1952 og 1953. I 1954 begynte han å jobbe som gjesteforsker og professor ved Walter og Eliza Hall Institute of Medical Research i Melbourne i Australia. Det var der han begynte på arbeidet som kulminerte i en Nobelpris i medisin sammen med Blumberg.

Seksuelle overgrep[rediger | rediger kilde]

I løpet av sine mange forskningsturer til Sør-Stillehavet hadde Gaidusek brakt med seg 56 små barn (hovedsakelig små gutter) tilbake til å leve sammen med ham i USA, og han ga dem muligheten til å gå high school og få en college-utdannelse. Han ble senere anklaget av ett av disse barna, som da var blitt en voksen mann, for å ha begått flere seksuelle overgrep mot disse barna i bytte mot at han betalte for deres utdannelse i USA.

Gaidusek ble siktet for gjentatte overgrep mot barn i april 1996. Etterforskningen var i all hovedsak basert på inkriminerende oppføringer som ble funnet i hans personlige dagbok og uttalelser fra ett av de påståtte ofrene.

Han erklærte seg skyldig i gjentatte seksuelle overgrep på flere små gutter i 1997, og av påtalemyndighetene i USA ble han dømt til 12 måneders fengsel. Etter at han ble løslatt i 1998, fikk han tillatelse til å tilbringe prøvetiden på fem år, uten tilsyn, i Europa. Han kom aldri tilbake til USA igjen, og han bodde i denne tiden blant annet i Amsterdam, Paris og i Nord-Norge.

Gaidusek døde den 12. desember 2008 i Tromsø i Nord-Norge, i en alder av 85 år. Han jobbet og besøkte flere av sine forsker-kolleger i Tromsø på tidspunktet da han døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]